Íme, az E-Star újabb ajánlata!

Vágólapra másolva!
Elkészült az E-Star reorganizációs tervezetének újabb verziója, miután az első körben a társaságnak nem sikerült egyezségre jutnia a hitelezőkkel. A tárgyalás második körére március 6-án kerülhet sor. Az E-Star most egy olyan részvénykoverziót ajánl a hitelezőknek, melynek során 50 millió új részvényhez jutnának a hitelezőknek. A részvénykibocsátásnál 367 forintos árral számol az E-Star, ami a jelenlegi tőzsde árhoz képest 58 százalékos prémiumot jelent.
Vágólapra másolva!

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. "cs.a." tájékoztatása szerint a február 4-én megtartott csődtárgyaláson elhangzott kötelezettségvállalásának megfelelően a társaság elkészítette átdolgozott reorganizációs tervét és egyezségi javaslatát. Az első csődtárgyaláson a hitelezők többsége 50 millió darab részvény kibocsátásával járó részvény-követelés konverziós javaslatot fogalmaztak meg igényként, ezért a társaság ez alapján készítette el módosított egyezségi javaslatát. A tárgyalás második felvonására március 6-án kerül sor.

Az E-Star tegnap este jelentette be, hogy lengyel leánycége jelentős diszkont mellett visszavásárolta az anyavállalattal szemben fennálló követeléscsomagot, ami fontos lépése lehet a csődegyezségi tárgyalások sikeres lezárásának. Az árfolyama a hírre kilőtt, jelenleg 15 százalékos pluszban található 8 millió forintos forgalom mellett.

Új javaslat: 50 millió darab új részvény jöhet

A társaság legújabb tervei szerint mind a biztosított, mind a nem biztosított hitelezőknek visszafizetnék a fennálló tőketartozások túlnyomó részét a 2013-as üzleti év során. Ez úgy történne meg, hogy 50 millió darab új részvényt bocsátanának ki részvényenként 367 forintos áron (a mai napi tőzsdei árhoz képest 58 százalékos prémiumon). Ezen az árfolyamon a hitelezők tőkekövetelései nagyjából 99,7 százalékban kielégítést nyerne a társaság számításai szerint.

Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a részvények jelenleg 232 forintot érnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem a teljes tőkeértéket kapnák a hitelezők, hanem a piaci árral számolva "csak" 63,2 százalékot. Bár ez még így is kedvezőbb, mint a korábbi reorganizációs terv alapján kalkulált érték (ott a nem biztosított hitelezők jelenértékben nagyjából a követelésük 11-17 százalékát kapták volna vissza).

Az új terv kapcsán még egyelőre növeli a bizonytalanságokat, hogy jelenleg még nem kapott felhatalmazást arra a társaság, hogy 50 milliós részvénykibocsátást hajtson végre. A január eleji rendkívüli közgyűlésen ugyanis "csak" 5 millió darabos kibocsátást hagytak jóvá. A társaság március 14-ére hívta össze azt a rendkívüli közgyűlést, amelyen dönthetnek többek között a tőkemeleés kérdésében is.

A reorganizációs terv megemlíti azt is, hogy minden hitelezőnek az érdeke, hogy a társaság tevékenysége tovább folytatódjon és lehetőség nyíljon az önkormányzatokkal szembeni követelések realizálására.

Az E-Star felhívja a figyelmet arra a bizonytalanságra, mely szerint még mindig nem áll rendelkezésre a bejelentett hitelezői igények végleges összege és besorolása a hitelezők által benyújtott észrevételek és a bíróság által el nem bírált kifogások miatt. A terv megvalósíthatósága kapcsán bizonytalanságot jelent az is, hogy a társaság rendelkezésére álló források is rendkívül nehezen tervezhetők, mivel a pénzáramlások becslésénél az önkormányzati fizetési morál és a különböző szabályozói hatások is jelentősen befolyásolhatják a tervekben szereplő összegeket. Emiatt például a tervezés során csupán a szerződés szerint jogos bevételek 90 százalékos értékével számolt a társaság.

Mennyit érnek a részvények?

Mint ahogy korábban is írtunk róla, új részvények kibocsátásával a jelenlegi részvényesek jelentős veszteségeket szenvednének el azáltal, hogy a tulajdoni hányaduk jelentősen hígul. Amennyiben 50 millió új részvényt bocsátanak ki, a jelenlegi tulajdonosok (2,64 millió darab részvény van jelenleg forgalomban) tulajdoni hányada 5 százalékra csökken és tulajdonképpen a hitelezők kerülnek többségbe.

Mivel a kötvények egy része és egyéb tartozások is társaságon belül vannak, ezért vélhetően még ebben az esetben is többségben lennének a társaságközeli részvénytulajdonosok a hitelezőkből átalakuló részvénytulajdonosokkal szemben.

Korábban már írtunk róla, hogy az 50 millió darabos részvénykibocsátásnak milyen hatása lehet a részvények fair értékére: kétszemjegyű fair értéket becsültünk. Hozzá kell azonban tenni, hogy rendeteg a bizonytalansági tényező, ezért nehéz pontosan becsülni jelenleg azt, hogy mennyit is érhetnek az E-Star részvények egy ilyen lépést követően.

Mindezek fényében a jelenlegi részvényárfolyam túlzónak tűnhet, viszont alacsonyabb részvényárfolyam mellett a hitelezők nagyobb veszteséget szenvednek el. Ezáltal csökken annak a valószínűsége, hogy belemennek egy ilyen alkuba.

Az E-Star árfolyama

Forrás: [origo]