Vágólapra másolva!
A BUX-ot a MOL emelkedése hajtja, az olajpapír a korábbi napok rosszabb teljesítményét próbálja korrigálni. A forint újra lejtőre került, és már a 296,5-ös szint felett jár az euróval szembeni jegyzése. Úgy tűnik idegesek a befektetők a holnapi jegybankelnök megnevezést illetően. Európában elfogyott a reggeli lendület, az olasz tőzsde már a negatív tartományba került.Ma kellene megállapodniuk az amerikai döntéshozóknak is, hogy elkerüljék az automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus életbe lépését, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy megállapodás születik. Emellett fontos makroadatok is érkeznek. A tengerentúli határidős indexek sovány plusszokat mutatnak jelenleg.
Vágólapra másolva!

Jól teljesít ma a MOL

Erős pluszban nyitott a budapesti tőzsde, azóta azonban kicsit alábbhagyott a lendület, bár a nagypapírok továbbra is emelkednek. A MOL az elmúlt napokban mutatott alulteljesítése után ma az élre állt és 1,5 százalék körüli emelkedésével vezeti a magyar tőzsde menetelését.

A MOL árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A régióban hasonló a hangulat a nyugat-európaihoz, a cseh börze a felülteljesítő a nap közepén, míg a lengyel index már mínuszban jár. A BUX osztrák társával kéz a kézben emelkedik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Felemás számokat tartalmazott a Magyar Telekom negyedéves jelentése, de eddig jól teljesít a cég papírja, habár a kezdeti 2 százalék feletti emelkedésből már bőven leadott. Bár a csoport árbevétele 3,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, ez főleg az alacsonyabb profittartalmú szegmensektől származik, így tovább romlott a profitabilitás. Az EBITDA margin 31,8 százalékra esett vissza, ami a 33 százalékos elemzői konszenzustól is elmarad. A befektetők számára fontos információk érkeznek ma az osztalékról, ahol a cég elméletileg fenntarthatja az 50 forintos összeget.

Az OTP-ből is elfogyott a lendület már csak 0,5 százalék körüli pluszban tartózkodik a bankpapír. A gyógyszercégek is felfelé tartanak, az Egis még a 19000 forintos határ fölött jár, a Richter pedig majdnem 1 százalékkal emelkedik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kispapírok közül a Pannergy ma is nagyot ugrott, jelenleg 7,6 százalékkal megy feljebb, és az E-Star is pluszban van még, habár már csak 3 százalékosban, azok után, hogy reggel megint 10 százalékkal lőtt ki az árfolyam.

Valószínűleg már péntek reggel fény derül a leendő jegybankelnök nevére, míg délután 2-kor hallhatja először a nagyközönség az új elnök szavait. A meghallgatásra a parlament gazdasági bizottságának ülése keretében került sor, ahol egyetlen napirendi pontként szerepel a meghallgatás. Az MNB-t érintő változások hatással lehetnek a forint árfolyamára is.

A magyar deviza újra 1 havi mélypontja közelébe került a tegnap délutáni 295,5-ös szinttől egészen a 296,5-os szint közelébe gyengülve az euróhoz képest. Ez a keddi 294-es szinthez képest elég komoly visszaesés, de további mozgások lehetnek majd holnap is a hazai deviza árfolyamában a jegybankkal kapcsolatos hírek után. Az USD/HUF 226,1, míg a CHF/HUF 242,8-as szint körül ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Fogynak a pluszok Európában

Visszább vettek a lendületből az európai indexek, ebben szerepe lehetett, hogy a német szezonális hatásoktól tisztított munkanélküliségi ráta 6,9 százalékon maradt februárban is, habár a munkanélküliség minimálisan csökkent. Az olasz tőzsde határozottan kilóg a vezető európai piacok sorából 0,5 százalék feletti csökkenésével.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mario Draghi tegnapi beszédében kiemelte, hogy az ECB továbbra sem gondolkozik a stimulusok visszavonásán, mivel nagyon gyenge a gazdasági növekedés az eurózónában. Az infláció pedig 2014-ben is jelentősen a 2 százalékos cél alatt maradhat.

A vártnál alacsonyabb lett a Deutsche Telekom negyedik negyedéves üzemi eredménye a reggel közzétett gyorsjelentése szerint. A német telekomcég 14,7 milliárd eurós árbevételt és 4,03 milliárd eurós EBITDA-t ért el, a várt 14,61 és 4,16 milliárd euróval szemben. A visszaesésben leginkább az európai és amerikai piac zsugorodása játszott szerepet. A vállalat 0,7 eurós osztalék kifizetését javasolja, ami viszont egybevág a Bloomberg konszenzusban szereplő értékkel. A cég részvénye 1,15 százalékkal csökken a jelentésre.

Jegeli a sarkvidéki kutatásokat a Royal Dutch Shell. A vállalat az Alaszka északi részén végzett tevékenységét jegeli, de a munkálatokat később folytatni szeretnék. Az olajmamut eddig 5 milliárd dollárt költött az itteni tevékenységére. A részvények 0,82 százalékos pluszban vannak.

A várakozásokat túlszárnyaló negyedik negyedéves árbevételről, és a konszenzust minimális mértékben meghaladó üzemi eredményről számolt be a legnagyobb spanyol mobilszolgáltató, a Telefónica. A hírt pozitívan fogadták a befektetők, az árfolyam 1,5 százalék körül emelkedik.

Fontos makroadatok érkeznek Amerikából

Fontos makroadatok is érkeznek ma Amerikából, mint például a heti friss munkanélküli segélyek száma, valamint a Chicagoi beszerzési menedzser index, amikre a befektetők fokozottan figyelni fognak. Emellett napvilágot lát a negyedik negyedéves amerikai GDP második olvasata, a Bloomberg által megkérdezett elemzők 0,5 százalékos növekedésre számítanak a negyedév során évesítve annak ellenére, hogy az első olvasat visszaesésről árulkodott.

De ma kellene megállapodniuk az amerikai döntéshozóknak is, hogy elkerüljék az automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus életbe lépését, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy megállapodás születik. Elemzők azonban inkább a 85 milliárd dolláros megszorító csomag hosszabb távú hatásai miatt aggódnak, ami akár 0,5 százalékkal is csökkentheti a gazdasági növekedést.

Az amerikai határidős indexek nagyon minimális pluszban tartózkodnak, valószínűleg a makroadatok mutathatnak majd irányt.