Eladási hullám az arany piacán

Vágólapra másolva!
A medve volt az úr az árupiacokon: a mezőgazdasági termékek és a nemesfémek vezették a szektort lefelé. Fontos technikai szintek estek el az arany és a búza piacán, ami nem sok reménnyel kecsegteti a vételi oldalon állókat. A WTI nyersolaj és a cink dacolt csupán az általános eladási nyomással 1 százalék feletti pluszukkal.
Vágólapra másolva!

Öthetes mélypontjára esett az arany árfolyama tegnap, és ma délelőtt is folytatódik az eladói nyomás a piacán. Hajnalban járt az árfolyam 1642 dollár alatt is, amely alacsonyabb a január 7-ei, eddig támasznak számító szintnél. A forgalom továbbra is alacsony, mivel Ázsia meghatározó piacai zárva tartanak. Sokan a holdújévhez kapcsolódó - Kínában két hétig tartó - ünnepségsorozattal magyarázzák a különösebb előjelek nélküli hirtelen beszakadást a sárga fém piacán. Ennek némiképp ellentmond, hogy a világ legnagyobb aranyalapú tőzsdén kereskedett alapjában, az SPDR Gold Shares-ben is 1,2 tonnával csökkentették a befektetők az aranyinvesztíciójukat csak februárban.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az ezüst - szokásához híven - nemcsak követte, hanem túl is szárnyalta az arany mozgását: a tegnapi 1,7 százalékos mínuszt, ma újabb 0,5 százalékos visszaesés követi. Harmadik napja esik a platina, tegnap az aranyhoz hasonló mértékben 1,1 százalékot csökkent az árfolyama. Ellentétesen mozgott viszont a palládium, itt napokkal korábban jött a visszaesés, de hétfőn már visszatért a korábbi emelkedő trendjébe.

Ismét ellentétes irányba mozgott a két meghatározó nyersolajtípus árfolyama: a crude három nap esés után tudott emelkedni 1,4 százalékot, míg a brent 9 hónapos csúcsáról korrigált. A két benchmark közötti árkülönbözet így visszaszűkült 20 dollárra. A benzin ára is csökkent a tengerentúlon, köszönhetően a rendkívüli havazás forgalomcsökkentő hatásának.

A cukor 1,7 százalékkal került feljebb arra a hírre, hogy Brazília, a világ legnagyobb termelője nagyobb arányban fog ethanolt előállítani, ami természetesen csak a cukorfinomítás rovására lehetséges.

Cukor árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

A kakaó 2,5 százalékot veszített értékéből, így tonnánként 2172 dollárra csökkent az ára.

Folytatódott a negatív trend a gabonapiacon: öt hete nem esett ekkorát a búza árfolyama, a 2 százalékos mínusz az exportra kínált amerikai búza iránti visszaeső keresletnek volt köszönhető. A szója 1,4 százalékkal, míg a kukorica 1 százalékkal került lejjebb.

Búza árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]