Csúcsformában a forint

Vágólapra másolva!
A héten átmeneti gyengülés után stabilizálódott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben. Péntek délután közel egyhavi csúcsra erősödött a forint. A nemzetközi befektetői környezet támogató maradt, bár kisebb hangulatromlásokat tapasztalhattunk, leginkább az európai piacokon.
Vágólapra másolva!

A forint a hét eleji, az euróhoz mért 293-as szintről keddre 291 közelébe erősödött, majd meredeken gyengült arra a lapértesülésre, miszerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lehet a jegybank elnöke. Kedden éjjel 296 forintra kúszott fel az euró jegyzése, ahonnan fordulni tudott a kurzus. A támogató külpiaci hangulatban péntek délután 291-es szint alá került az euró/forint kurzus, amelyre közel egy hónapja nem volt példa.

A forint nem reagált érdemben az euró dollárral szembeni gyengülésére, és a kedvezőtlen magyar makrogazdasági adatokra sem. Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) 0,75 százalékon hagyta a kamatot, de Mario Draghi elnök szavaira esett a közös európai deviza. "Mario Draghi, az EKB első embere az utolsó négy kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón rendre felfelé beszélte az euró árfolyamát, de ezúttal úgy tűnt, mintha túlzottan jól sikerült volna kiszabadítani a szellemet a palackból" - írta Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. Az európai jegybankelnök ugyan hangsúlyozta, hogy az EKB-nak nincs konkrét árfolyamcélja, de kollégáival együtt szoros felügyelet alatt fogják tartani az eurót.

A hét második felében gyenge adatok jöttek Magyarországról, de a forint árfolyamát érdemben ezek nem befolyásolták. Az ipari termelés több mint 7 százalékkal esett tavaly decemberben az előző év azonos időszakához képest. A negyedik negyedévben 4 százalékkal csökkent az ipar a harmadik negyedévhez képest. A külkereskedelmi aktívumunk pedig nem érte el az elemzők által várt 7 milliárd eurót tavaly, decemberben az export és az import is visszaesett. Mindez arra utal, hogy a recesszió mélyülhetett Magyarországon.

A kedvezőtlen makrogazdasági adatok és a csökkenő inflációs nyomás miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább csökkentheti az 5,5 százalékos irányadó kamatszintet. A piacon továbbra is a legfontosabb kérdés az, hogy ki lesz az MNB elnöke márciustól, és milyen monetáris politikai eszközöket vezet be a gazdaság élénkítése érdekében.