Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csökkentett óriási veszteségein az Air France-KLM

Vágólapra másolva!
Faragni tudott veszteségein Európa egyik legnagyobb légitársasága, az Air France-KLM. A vállalat leginkább a költségcsökkentő intézkedéseinek, valamint a kapacitásaik bővülésének köszönheti, hogy üzemi veszteségük alacsonyabb lett a vártnál. A társaság a jövőben továbbra is ezen az úton kíván járni, és elsődleges céljuk, hogy hatalmas adósságállományukat tovább csökkentsék. A gyorsjelentés után a részvények 0,7 százalékos pluszban forognak.
Vágólapra másolva!

A légitársaság üzemi vesztesége 300 milllió euróra szűkült 2012-ben a 2011-es 353 millió euróról. A Bloomberg elemzői 331 millió eurós veszteségre számítottak. Ebből a negyedik negyedéves veszteségük 143 millió euró volt.

A vállalat árbevétel és EPS soron viszont alulteljesítette a várakozásokat, mivel 0,54 eurós egy részvényre jutó veszteséget értek el a várt 0,5 eurós nyereség helyett. Az árbevételük "csupán" 6,3 milliárd euórt tett ki, ami szintén alacsonyabb a 7,05 milliárd euróra vonatkozó prognózisoknál.

Forrás: [origo]

A csökkenő veszteségek annak köszönhetőek, hogy a 2011-ben kinevezett Jean-Cyril Spinetta költségcsökkentő intézkedéseket vezetett be, melynek keretében Franciaországban 5000 emberüktől, holland egységüknél pedig 1300 emberüktől váltak meg. Az Air France-KLM jelentős, 6 milliárd eurós adóssággal rendelkezik, miután tavaly 500 millió eurót le tudtak faragni belőle a költségek csökkentésének köszönhetően.

Ezen túl a gazdaság stagnálását ellensúlyozni tudta a kapacitásaik 0,6 százalékos bővülése, melynek köszönhetően magasabb árbevételt tudtak elérni. Philippe Calavia, a cég pénzügyi vezető ugyanakkor közölte, a gazdasági környezet annyira kiszámíthatatlan, hogy nem mernek jósolni az idei eredményekre vonatkozóan. Calavia viszont arra számít, hogy további 2 milliárd euróval tudják csökkenteni hatalmas adósságukat év végéig, melynek lefaragása a vállalat első számú prioritása.

Ebben további segítségükre lehet, ha a pénzügyi vezető tervei szerint további másfél százalékkal tudják bővíteni kapacitásaikat, ami további árbevétel emelkedéshez vezethet. Ha az üzemanyagárak és a világgazdaság növekedése kedvezően alakul két éven belül profitot is fognak tudni termelni a pénzügyi vezető szerint.

A gyorsjelentést, és az Air France-KLM elkötelezettségét a veszteségek csökkentésére kedvezően fogadták a befektetők, ugyanis a cég részvényei 0,7 százalékos pluszban forognak.

Air France-KLM árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről