Csökkentett gigaveszteségein a legnagyobb cementgyártó

Vágólapra másolva!
Csökkentett hatalmas veszteségein a világ legnagyobb cementgyártója, a svájci Holcim, melynek negyedik negyedéves eredménye még így is elmaradt az elemzői várakozásoktól. A cég leginkább az európai gazdaságok visszaesésétől szenved, emiatt jelentős mértékű költségcsökkentéseket jelentettek be tavaly, amitől idén már az eredmények nagy mértékű javulását várják. Ebben a vállalat segítségére lehet a cement iránti megélénkülő kereslet is. A Holcim részvényei kisebb mínuszban forognak a gyorsjelentés után.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb cementgyártója, a Holcim jelentős mértékben tudott javítani a 2011 negyedik negyedévében elért eredményén a ma megjelent gyorsjelentése szerint, mivel a 2011 utolsó három hónapjában mutatott 438 millió svájci frankos veszteség után 2012 negyedik negyedévében már "csak" 161 millió svájci frankos veszteséget ért el. Ez azonban még mindig elmarad a Bloomberg elemzői által várt 79,3 millió frankos mínusznál.

A cég 5,3 milliárd svájci frankos árbevételt ért el a negyedév során, ami szintén alulmúlta a szakértői prognózisokat, melyek 5,52 milliárd svájci frankos árbevételről szóltak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A vártnál gyengébb eredményekben az európai gazdaságok recessziója is szerepet játszik. Az építőipar visszaesése ugyanis csökkenti a cement iránti keresletet is, emiatt a vállalat vezetői (élükön Bernanrd Fontana vezérigazgatóval) tavaly a veszteségek lefearagását célzó költségcsökkentő programokat jelentettek be. Ennek keretében többek között felgyorsítják a nem kulcsfontosságú üzemeikben az eszközeik eladását. Eddig például Tájföldön és Guatemalában 375 millió svájci frank értékben adtak túl érdekeltségeiken.

A menedzsment kedvező kilátásokat fogalmazott meg erre az évre, és arra számítanak, hogy az amerikai, ázsiai és latin-amerikai régiók jó teljesítménye ellensúlyozni tudják az európai piac visszaesését. Ezen túl a tavaly májusban bejelentett költségcsökkentő intézkedésektől a működési nyereségük nagy méretű emelkedését várják. Ebben nagy mértékben a cement értékesítéseik növekedése játszhat majd szerepet. A nagy versenytársak közül a francia Lafarge és a német HeidelbergCement haszonlóan a cement iránt megélénkülő keresletre számít idén, amit az amerikai és feltörekvő régiók lakáspiacán végbemenő fellendülés okozhat.

A Holcim menedzsmentje az egy évvel korábbi 1 frankról 1,15 svájci frankra emelte részvényenkénti osztalékfizetését. A bejelentések után a vállalat papírjai 0,4 százalékos estek, jelenleg 0,2 százalékos pluszban forognak Svájcban. A Lafarge részvényei 3 százalékot, a HeidelberCementé pedig 0,1 százalékot drágultak.

Holcim (Zürich)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]