Erre szárnyal a Burger King

Vágólapra másolva!
Több mint 3 százalékos pluszban mozog a Burger King, miután kedvező negyedik negyedéves jelentést tett közzé. Profitja 94 százalékkal nőtt, amit a költségekben történő drasztikus csökkenés hajtott leginkább, valamint ha eltekintünk az egyszeri tételektől, mint például a devizaváltozások okozta hatástól, már 5,6 százalékos növekedést láthatunk bevételi oldalon is. 
Vágólapra másolva!

3 százalékot emelkedett a kedvező negyedéves gyorsjelentésére a Burger King. A gyorsétteremlánc egy részvényre jutó, egyszeri hatásoktól tisztított nyereség 23 centre nőtt 2012 negyedik negyedévében, az elemzők által várt 15 centhez képest, emellett a társaság bejelentette, hogy 4 centről 5 centre emeli a negyedéves osztalékfizetését. Első ránézésre az árbevétel meredeken 30 százalékkal csökkent, azonban ha eltekintünk az egyszeri speciális tételektől, mint például a devizaváltozások okozta hatástól, már 5,6 százalékos növekedést láthatunk ezen a soron. A vállalat éttermekhez kapcsolódó költségei megfeleződtek, aminek hatására 41 százalékkal csökkent a cég teljes működési költsége is.

Forrás: [origo]

A szakértők által egyik leginkább figyelt mutató az iparágban, a legalább egy éve működő üzletek bevétele, ("same-store sales") a Burger Kingnél 2,7 százalékkal nőtt. Ugyanezen mutató egy évvel korábban 1,2 százalékkal növekedett. Mivel az Egyesült Államokbeli gyorsétterem-piacon egyre nagyobb a verseny, a Burger King inkább az USA-n kívüli piacokon keresi a növekedési lehetőségeket. A régiónkénti mutató értéke az USA-ban és Kanadában nőtt a legnagyobb mértékben, 3,7 százalékkal, míg a latin-amerikai 0,7 százalékkal, az EMEA-régió 1,6 százalékkal, az ázsiai pedig 0,8 százalékkal növekedett.

A cég stratégiájának megújításán dolgozik, ami értékesített termékeit és marketingtevékenységét érinti. Célja, hogy legfőbb célcsoportján, a huszonéves fiatalokon túl, másokat is becsábítson éttermeibe. Ennek keretében a Burger King a héten jelentette be, hogy ízesített kávétermékeket is lehet majd kapni náluk, ezzel is legnagyobb riválisukat, a McDonald's-ot próbálják utolérni. A társaságnál remélik, hogy ezek az akciók segíteni fognak, hogy visszaszerezzék második pozíciójukat az amerikai hamburger láncok között, mert a múlt évi adatok alapján már a Wendy's mögé szorultak a harmadik helyre.

A Burger King-et 2010-ben vezették ki a tőzsdéről, majd tavaly júniusban tért oda vissza, de fő részvényese a korábbi felvásárló a 3G Capital kockázati tőketársaság maradt.

A Burger King árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]