Búcsút int Horvátországnak az OMV

Vágólapra másolva!
Eladta 62 horvát töltőállomását az OMV a horvát Croatian Crodux Plin csoportnak. A mostani bejelentés beleillik abba a folyamatba, melynek során az osztrák olajtársaság értékesíti a downstream (finomítás és kereskedelem) szegmenshez tartozó egyes eszközeit. 
Vágólapra másolva!

Értékesíti horvát leányvállalatát és ezzel együtt 62 horvát töltőállomását és a helyi központját az OMV a Croatian Crodux Plin csoportnak. Ez az eladás teljes mértékben összhangban van a társaság által korábban megkezdett downstream (finomítás és kereskedelem) eszközértékesítési folyamattal.

Az eladások célja az, hogy egy sokkal letisztultabb, jobban összpontosított vállalatcsoport jöhessen létre. Az OMV a kijelölt stratégia szerint a downstream (finomítás és kereskedelem) szegmens felől egyre inkább eltolódik az upstream (kutatás és kitermelés) irányába.

A KBC Securities becslései szerint a mostani tranzakció előtt nagyjából 0,5-0,6 milliárd euró bevétele származott már a társaságnak az eszközök értékesítéséből. Az elemzők a héten megjelent régiós olajszektor riportjukban írtak arról, hogy a horvát töltőállomásokon kívül a Bayernoil finomítóban meglévő 45 százalékos részesedését értékesítheti még az OMV az idei évben. A KBC becslései szerint az utóbbi nagyjából 160-205 millió eurós értékkel bírhat.

Az eddig értékesített eszközök között voltak német, osztrák és bosnyák töltőállomások, az osztrák stratégiai olajkészletek kezelésével foglalkozó leányvállalat, valamint egyéb német, török és osztrák eszközök is.

Negatív reakció a reggeli számokra

Az enyhén negatív reggeli adatokra 3 százalék feletti eséssel reagált a délelőtt folyamán az OMV árfolyama. A heves reakció némileg meglepő, mivel a jelentés igazából pozitív és negatív tényezőket is tartalmazott, de összességében nem volt túlzóan kiábrándító, mint ahogy azt az árfolyamreakció alapján gondolni lehetne.

OMV

Forrás: [origo]