Vágólapra másolva!
Pocsék hangulat uralkodik az európai és amerikai tőzsdéken a spanyol és olasz politikai feszültségek miatt, ami a részvényindexek nagyobb eséséhez vezetett ma eddig. A hangulaton Angela Merkel és Mariano Rajoy találkozása felől érkező kedvezőbb hírek sem tudnak segíteni, így  az olasz és a spanyol index már több mint 3 százalékot veszített értékéből. Az eladói nyomás a hazai parkettre is negatív hatással volt, a BUX régiós társaival együtt esett. A főbb papírok egyaránt veszítettek ma értékükből, a legnagyobb zuhanáson az OTP ment keresztül, mely több mint 2,4 százalékos esésben állapodott meg.
Vágólapra másolva!

Nagyot zuhant a BUX

A borongós külpiaci hangulat hatására a BUX is megadta magát, mely nagyobb gyengülésen ment keresztül délután, végül 1,4 százalékos esésben állapodott meg. A régióban hasonló mértékű mínuszokat lehet látni, a leggyengébben az osztrák ATX teljesített 1,9 százalékos esésével.

Forrás: [origo]

Az eladói nyomás az OTP-re volt a legrosszabb hatással, a bankpapír 2,5 százalékot zuhant ma. A többi blue-chip is pocsékul teljesített ma, a MOL 1,1 százalékot, a Magyar Telekom 1,2 százalékot, a Richter 0,2 százalékot, az Egis pedig 1,1 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star kereskedését fel kellett függeszteni a délutáni órákban elindult csődegyezségi tárgyalás miatt. Meg nem erősített információnk szerint az ülésen egyelőre még nincs egyezség, azonban a nagy hitelezők azt követelték, hogy az E-Star ESCO-ból kivitt kötvények helyezzék vissza a leányvállalthoz

A pocsék részvénypiaci hangulatban a forint is gyengülni kezdett, és egyre távolodva három hetes csúcsától már a 293,6-os szintnél mozog az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is esik, a dollár/forint árfolyama 216,6-nál, a svájci franké 238,1-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Mélyrepülésben a spanyol és olasz index

Zárás előtt is az eladók dominálnak az európai piacokon az átlagnál alacsonyabb forgalmú napon, ahol a befektetők vélhetően profitrealizálásba is kezdhettek a makroadatok tekintetében viszonylag eseménytelenebb napon.

A rossz hangulatot leginkább a spanyol korrupciós botrány okozhatja, az ellenzéki szocialista párt vezetője ugyanis lemondásra szólította fel Mariano Rajoy miniszterelnököt a botrányban való érintettsége miatt. Ezen túl Olaszországban is a politika miatt lehetnek bizonytalanak a befektetők, február végén ugyanis választásokat tartanak az országban. Itt az aggodalmakat Silvio Berlusconi feltűnése gerjesztheti, a korábbi miniszterelnök elmondta, ha pártja megnyeri a választásokat, csökkenteni fogják az adókat. A lépés viszont súlyosan veszélyeztetheti a megkezdett reformfolyamatokat.

A perifériaországokban uralkodó nyugtalanság egész Európára átterjedt, így nagyobb mínuszok láthatóak az európai parketteken.

A hangulat javításán nem tudnak segíteni Angela Merkel és Mariano Rajoy találkozója felől érkező kedvező hírek sem, a német kancellár ugyanis elmondta, változatlanul bízik a spanyol miniszterelnökben, és az általa bevezetett gazdasági szerkezeti reformokban.

A legnagyobb mínuszokat az olasz és spanyol index halmozta fel, a FTSE/MIB nagyobb esésében többek között az Unicredit 6,1 százalékos mélyrepülése is szerepet játszik. Az UBS elemzője vételről semlegesre vágta vissza rájuk vonatkozó ajánlását, mivel pénteken bejelentették, hogy a cég több alkalmazottját is vizsgálat alá vonják derivatív szerződésekkel kapcsolatos lehetséges csalások felderítése miatt.

Forrás: [origo]

A német DAX is egyre távolabb került ötéves csúcsától, leginkább amiatt, mert a Commerzbank továbbra is nagyobb esésben mozog, miután a bank profitwarningot tett közzé. A bank nettó eredmény során várhatóan közel dupla akkora veszteség szerepel majd a február közepi jelentésben, mint az elemzők várták.

A londoni FTSE is nagyobb esésen megy keresztül, amiben a Vodafone 1,7 százalékos gyengülése is szerepet játszik, miután a Citigroup vételről semlegesre minősítette le a társaság papírjait.

A Swatch viszont 2 százalékot meghaladó pluszban tartózkodik, köszönhetően a vállalat elemzői konszenzusnál jobb negyedévének.

A rossz hangulat hatására az euró is gyengülni kezdett a dollárral szemben, és egyre távolodik másfél éves csúcsáról. A kurzus már 1,355-ös szint alatt tanyázik.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

Vártnál gyengébb gyáripari adat Amerikából

Az európai tőzsdék gyengélkedése miatt Amerikában is borongós a hangulat, a részvényindexek közül az S&P 500 és a Dow Jones is visszatért ötéves csúcsáról, és már 0,4-0,6 százalékot vesztettek értékükből.

Az emelkedéseket a felemás makroadatok sem segíthetik, a gyáripari megrendelések csupán 1,8 százalékkal bővültek decemberben a várt 2,3 százalék helyett. A New-York-i beszerzési menedzserindex viszont 56,7 ponton alakult januárban, miközben csak 53 pontos értéket vártak.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül az összes a negatív tartoményban mozog, a legnagyobb gyengülésen a pénzügyi és távközlési cégek papírjai mennek keresztül.

A BlackBerry papírjai (a korábbi Research in Motion) több mint 6 százalékos menetelésükkel segítik a technológiai szektort, amiben az is szerepet játszhat, hogy a Bernstein elemzője tartásról vételre minősítette fel a társaság részvényeit.

Forrás: [origo]

Az Oracle befektetői eddig nem örültek meg annak a hírnek, hogy a társaság 1,7 milliárd dollár készpénzért felvásárolja az Acme Packetet. A felvásárolt társaság részvényei viszont több mint 23 százalékot ugrottak.