Erős a kínai gazdaság, de figyel a jegybank

Vágólapra másolva!
A Kínából érkező statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy a gazdaság továbbra is jó erőben van és kitart az utóbbi negyedévben is tapasztalt lendület az országban. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek a központi bank napokban történt kommentárjával összhangban, hogy a monetáris stimulus lassan megszűnhet, mivel az inflációs nyomás felerősödhet a következő hónapokban.
Vágólapra másolva!

Az infláció még nem pörgött föl, de...

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal által publikált adatok szerint 2 százalékkal nőtt januárban a kínai infláció, ami a december havi 2,5 százalékhoz képest némi visszaesést jelent. Elemzők szerint a decemberi statisztika a hideg időjárás miatt emelkedő zöldségárak miatt lett magas.

A termelői árindex azonban 1,6 százalékkal esett. A nagykereskedelmi árak csökkenése pozitívan hat a vállalatok működésére ugyanis költség oldalról kedvező feltételekkel szembesülnek. Mind a fogyasztói, mind a termelői árak változása összhangban volt a várakozásokkal.

A következő hónapban az infláció megugrását várják elemzők, ugyanis Ázsiában az úév hivatalosan a februári hónapban kezdődik és az ehhez kapcsolódó ünnepek alatt a fogyasztás és a kereslet tipikusan felpörög.

Jó külker adat is érkezett, bár ...

Januárban éves alapon 25 százalékkal tudott emelkedni az ország exportja, míg a behozatal 28,8 százalékkal növekedett, míg a külkereskedelmi többlet 29,2 milliárd dollár volt a hónapban. Mind a három adat jobb lett az elemzői várakozásoknál.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az újév közeledtével sok cég előrehozza megrendeléseit, ami mesterségesen felturbózza a behozatalt és a kivitelt is. A kínai újév hatását kiszűrve a valós adat sokkal közelebb lehet a 12 százalékos export és a3,4 százalékos import bővüléshez.

Tovább árnyalja a képet, hogy tavaly még januárra esett az ünnepi időszak, így abban a hónapban alacsonyabb volt a kereskedelemi aktivitás a szokásosnál.

A korrigált behozatali adatok szerint mégse annyira erős a kínai kereslet, mint azt első látásra sokan gondolhatják. Az megkérdezett szakértő ugyanmakkor továbbra is azt gondolja, hogy eléri idén a 8 százalékos éves gazdasági növekedést az ország, bár ennek motorja még mindig az állam által generált beruházási aktivitás lesz.

A kínai és a hongkong-i tőzsde is pozitívan reagált a hírekre, előbbi 0,8, utóbbi 0,3 százalékot emelkedett.

Shanghai Composite Index

Forrás: [origo]

A monetáris politika óvatosabb lehet

A múlt évi gazdaságösztönző intézkedések között szerepelt Kínában egy 150 milliárd dollárt meghaladó infrastrukturális beruházási csomag, illetve egyéb exportösztönző intézkedések is. A monetáris politika oldaláról a kétszeri alapkamat csökkentést a bankok számára előírt kötelező tartalékolási ráta csökkentése is követte.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint amennyiben az inflációs nyomás felerősödik, az ösztönző intézkedések is el fognak halványulni. Ezt a véleményt támasztja alá az a napokban megjelent központi banki kommentár is, mely szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a fogyasztói árak alakulásának. Vélhetően a jegybankárok azt érzik, hogy a stimulusok hatására a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az inflációs nyomás is felerősödhet. A jegybank célja, hogy ezt a folyamatot hűtse a rendelkezésre álló eszközökkel, megelőzve az infláció negatív gazdasági hatásait.

A gazdasági ciklusok elmélete

Az elméletileg ideális esetben a gazdaság ciklusok mentén működik világszerte.
1) A kezdeti fellendülés időszakában az üzleti bizalom növekedésnek indul, a gazdaságot a monetáris és fiskális politikai stimulusok támogatják, az infláció még alacsony szinten van. A rövid távú hozamok már elkezdenek növekedni, de még mindig alacsony szinten vannak így az olcsó finanszírozáson keresztül hozzájárulva a beruházások felfutásához.
2) A tomboló növekedés időszakában a foglalkoztatás és az üzleti bizalom magas, az infláció növekedésnek indul a kereslet felerősödése okán, ezért a monetáris politikának már arra kell figyelnie, nehogy túlfűtötté váljon a gazdaság. A jegybank az alapkamat növelésével és a pénzkínálat növekedésének mérséklésével reagálhat ilyen helyzetben.
3) A lassulás időszakában csökken az üzleti bizalom, az infláció még mindig növekvő fázisban van, de már csökken a cégek készletállománya, mivel a gyengülő kereslet arra ösztönzi a cégvezetőket, hogy a készleten lévő tartalékaiktól elkezdjenek megszabadulni.
4) Amikor recesszióba süllyed a gazdaság, a vállalatok készletei nagyot esnek, csökkennek a vállalatok megrendelései, ami azt jelenti, hogy a keresleti oldal gyenge, az infláció csökken emiatt, a cégek elbocsátanak, hogy lefaragják költségeiket.


A negyedik negyedévben tapasztalt 7,9 százalékos növekedéssel egy hét negyedéven át tartó negatív trendet tört meg Kínában

Forrás: [origo]