Bezuhant a forint a Matolcsy-hírre

Vágólapra másolva!
Hirtelen igen jelentős mértékben gyengült tegnap este kilenc óra magasságában a forint árfolyama, miután a Világgazdaság online megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy megszületett a döntés Simor András utódlása ügyében. Ezek szerint a jegybankelnöki posztot Matolcsy György láthatja el, aki viszi magával a jegybankba Balog Ádám adóügyekért felelős államtitkárt. A Fidesz kommunikációs államtitkára hiába cáfolta és nevezte álhírnek a leírtakat, a hazai fizetőeszköz árfolyama a 292-es szintekről percek alatt a 295-ös magasságban találta magát. Ma reggel már megnyugszani látszanak a kedélyek, és némileg erősödik a forint, de még így is a 294 forint/eurós magasságokban tartózkodik.  
Vágólapra másolva!

Felcsaptak a hullámok

Nagy hullámokat kavart a forintpiacon a VG tegnapi értesülése, miszerint döntés született arról, hogy Matolcsy György fogja megörökölni márciusban a jegybankelnöki széket. Megbízható forrásokat említ a lap, melyek szerint Balog Ádám, az NGM adóügyekért felelős államtitkára is a jegybankban kapna helyet. Matolcsy jelenlegi pozícióját a nemzetgazdasági minisztérium élén Varga Mihály tárca nélküli miniszter foglalhatná el.

Tegnap Lázár János is beszélt arról a Reutersnek, hogy Varga márciusban egy másik pozíciót kaphat, és annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy ez akár kormányátalakítással jár majd együtt. Bár célzást nem tett Lázár arra, hogy Varga az NGM élére kerülhet, az esti híráram sokaknál ezt a szcenáriót erősíthette, melyben Matolcsy a jegybank élén folytatja. Bár a miniszterelnökség vezetője is hangsúlyozta az interjúban a kormány célját egy stabil forintárfolyam megteremtésére, az esti események ezt felülírták.

A lapértesülés hatására ugyanis a hazai fizetőeszköz meredek gyengülésbe kezdett, a 292-es szintről este kilenc óra magasságában hirtelen a 296 forint/eurós magasságig kapaszkodott az árfolyam. A mozgás jól rávilágít arra, hogy bár Matolcsy legutóbb egy piacokhoz simuló interjút adott, ez a pár nap még nem volt elég arra, hogy a befektetők elfeledjék a jegybank szerepéről korábban alkotott elképzeléseket.

Cáfolat jött, már erősödik a forint

A tegnap késői nagy gyengülésben persze annak is szerepe lehetett, hogy az esti órákban a forint piacán a likviditás jellemzően alacsonyabb, így egy -egy nagyobb megbízással könnyebb lehet jelentős árelmozdulásokat előidézni. Talán ezért láthatjuk azt, hogy a kezdeti ijedtséget követően mostanra a hazai fizetőeszköz ismét erősödésbe kezdett, és már a 294-es szint alatt jár a kurzus. Ehhez azonban az is hozzájárult, hogy a kormány azonnal, határozottan cáfolta a lapértesüléseket, a Fidesz kommunikációs igazgatója álhírnek nevezte az információkat.

Nem szabad mindenesetre amellett sem elmenni, hogy a hazai fizetőeszköz tegnap azokról a 296 forint/eurós szintekről fordult lefele, ahol a korábbi hónapok emelkedő trendjének vonala is meghúzódik. A visszapattanást tehát egy technikai ellenállás is segítette.

Idén még mindig jól áll a forint a régióban

Az idei évben a régiós devizák közül a forint árfolyama jól teljesített annak ellenére is, hogy a jegybank tovább folytatta a kamatcsökkentéseket. A hazai fizetőeszköz piacán mutatkozó kilengések mindenesetre jelentősek, az árfolyam stabilitását egyelőre nem sikerült megteremteni. Mindenesetre nagy negatív reakció már nem mutatkozott a forint piacán, miután Orbán Viktor bejelentette, hogy február elején devizakötvény-kibocsátásra kerül sor, az IMF-tárgyalások pedig hamarosan a végéhez közelednek. Ebben szerepe lehetett a kedvező külpiaci környezetnek is, és az is pozitívan hathatott, hogy a jegybankelnök-váltás miatti félelmek némileg csitultak a piacon.

Izeg-mozog a forint, a hozamok viszont csökkentek

Miközben a forint árfolyama december vége óta érdemi gyengülést mutatott, az állampapírpiaci hozamszintek további mélységek felé tudtak süllyedni. A jegybankelnök váltás kockázatai tehát úgy tűnik elsősorban a forint piacán érvényesülnek, az állampapírpiacokat - legalábbis eddig - viszont nem érintik.