Vágólapra másolva!
Nekimegy az USA kormánya a válságért részben felelősnek tartott hitelminősítő-iparágnak. A legnagyobb ilyen cég, az S&P elébe ment a kormányzati bejelentésnek, és megalapozatlan eljárásról beszél.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kormánya arra készül, hogy beperelje a Standard & Poors' hitelminősítőt a gazdasági válság kirobbanása előtti egyes minősítései miatt - közölte maga a cég magyar idő szerint hétfő este.

A 2008-ban az egész világon végigsöprő krízis egyik oka az volt, hogy rengeteg, lakossági jelzáloghitelekhez kötött értékpapír veszítette el rövid idő alatt az értékét. A hitelminősítők ezeket az eszközöket még hetekkel korábban is magas osztályzattal látták el, ily módon hozzájárulva a válság kialakulásához.

Az S&P szerint ugyanakkor ha az amerikai igazságügy-minisztérium valóban megindítja az eljárást, az "minden jogi és ténybeli alapot" nélkülöz majd, hiszen nem áll meg az az állítás, amely szerint a hitelminősítéseket anyagi szempontok motiválták volna - idézte a közleményt a Reuters hírügynökség internetes oldala. A minisztérium egyelőre nem reagált.

A Wall Street Journal üzleti lap szerint a bejelentés azt jelzi, hogy a kormány és a hitelminősítő képviselői között már jó ideje zajló tárgyalások kudarcba fulladtak. Az S&P-t birtokló McGraw-Hill cégcsoport részvényeinek árfolyama a délutáni kereskedésben 4,1 százalékkal esett a New York-i tőzsdén.

Az esetleges perről már korábban felröppent hírekre az S&P eddig mindig azzal reagált, hogy a tevékenységét az amerikai alkotmány védelmezi, mivel az véleménynyilvánításnak minősül. A hitelminősítőket azonban sokszor vádolták már azzal, hogy összeférhetetlen az a helyzet, amikor a minősítésért a minősített fizet.

Tavaly augusztusban egy manhattani szöveségi bíróság elutasította az Abu Dhabi Commercial Bank és más befektetőknek a három nagy hitelminősítő (S&P, Moody's, Fitch) elleni keresetét.