Békén hagyják az agrárnagyüzemeket

Vágólapra másolva!
Nincs tervben, hogy a mezőgazdasági kivitel jelentős részét adó agrárgazdaságokat arra kötelezné a kormány, hogy öt éven belül mondjanak le az 1200 hektárnál nagyobb földterületeikről.
Vágólapra másolva!

Nincs olyan törvénytervezet a vidékfejlesztési minisztériumban, amelyre a sajtó hivatkozik és amely tönkretenné vagy nehéz helyzetbe hozná az agrárnagyüzemeket - reagált Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben a héten megjelent hírre. A lap a birtokába jutott tervezetre hivatkozva azt írta, hogy a mezőgazdasági kivitel jelentős részét adó agrárgazdaságokat arra kötelezné a kormány, hogy öt éven belül mondjanak le az 1200 hektárnál nagyobb földterületeikről.

A lap szerint a nagyüzemek tulajdonosai maguk dönthetnék el, hogy a művelésük alatt álló területek melyik részéről mondanak le. Ha a tulajdonos a földterületet nem kívánja eladni, úgy a törvény a gazdaságot arra kötelezné, hogy másik mezőgazdasági termelőnek adja át használatba a birtokát.

A parlamenti beterjesztés előtt álló javaslat szerint kisüzemnek az a gazdaság minősülne, amely ötven hektárnál kisebb földterületen működik. Ötven és ötszáz hektár között középüzemnek, ötszáz és 1200 hektár között pedig nagyüzemnek minősülne a gazdaság. Az 1200 hektár feletti földterületekről le kell majd mondaniuk a gazdaságoknak, Magyarországon most szinte minden régióban több tucat nagygazdaság működik, amelyet érinteni fog ez a rendelkezés.