Beengedné a kormány az alkoholt a dohányboltokba

Vágólapra másolva!
Rábólintott a kormány, hogy a dohányboltokban - az eredeti elképzeléstől eltérően - alkoholt, kávét, üdítőt is lehessen árusítani. Az átmenetet könnyebbé tevő szabályokat is beiktatnak.
Vágólapra másolva!

Szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást a nemzeti dohányboltok. Így módosítaná a kormány a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt, összhangban a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kezdeményezésével.

A hétfőn megjelent módosító javaslat az ellátás biztonsága és a jövedékiadó-bevételek zavartalan befolyása miatt új rendelkezéseket is beiktat a törvénybe. Az egyik biztosítja azt, hogy azok a kiskereskedők, akik a hatályba lépő új szabályok miatt nem folytathatják tevékenységüket, 2013. július 16-ig értékesíthessék megmaradt készletüket. Erre az indoklás szerint azért van szükség, mert félő, hogy azok a kiskereskedők, akik 2013. július 1-je után a tevékenységet nem folytathatják, esetleg már májustól nem rendelnek majd újabb dohányterméket, nehogy a készletük "beragadjon". A kormány visszavásárlási kötelezettséget ír elő a nagykereskedők számára.

A koncessziós jogosultság leendő gyakorlója számára lehetővé tenné a javaslat, hogy 2013. július 1-je előtt, a már meglévő, de még nem érvényes engedély birtokában előzetes üzemeltetést folytasson, hogy "a fogyasztók minél hamarabb megismerhessék".

A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme 2013. július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A kétezer lakosúnál kisebbeken legfeljebb egy, az annál népesebbeken legalább egy dohányboltot lehet majd üzemeltetni, kétezer lakosonként pedig további egy dohányboltra szerezhető koncesszió. A jogszabály nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol. Az eredeti törvényt tavaly decemberben már módosították, eszerint lottót és sorsjegyet is árulhatnak a dohányboltok.