Baj lehet az amerikai államkötvényekkel

Vágólapra másolva!
A héten az amerikai kötvénypiacon látott mozgások ellentétesek lehetnek a hosszabb távú trendekkel, ezért érdemes lehet óvatosnak lenni befektetéseink során - véli  Bill Gross, a világ legnagyobb kötvénypiaci alapjának vezetője. A szakember szerint a hozamszintek tovább emelkednek majd, ami a kötvényárak esését is jelenti egyben.
Vágólapra másolva!

Bill Gross - a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő Pacific Investment Management (Pimco) vezetője - szerint félrevezető lehet a tíz éves állampapír hozamokban látott szerdai és csütörtöki esés.

A csökkenés azokra a spekulációkra indult meg, melyek szerint a gazdasági növekedésben lassulás következhet, így a jegybank szerepét betöltő Fed sem fogja vissza eddigi kötvénypiaci vásárlásait. Márpedig a Fed szerdán megjelent januári jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a jegybankárok igencsak megosztottak a Fed jelenleg futó 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programjával kapcsolatban, és több javaslatban is felmerült a stimulus csökkentése, vagy idő előtti befejezése.

Gross szerint a későbbiekben az állampapírpiaci és jelzálogpiaci hozamok is felfelé mozdulhatnak. A 285,6 milliárd dollárt kezelő Pimco 7,7 százalék hozamot ért el a tavalyi évben, a Bloomberg adatai szerint. Jobb, ha a befektetők elkerülik a hosszú lejáratú kötvényeket és inkább 5 éves amerikai állampapírokat vesznek, írta a kötvényguru február 8-án a twitteren.

A 10 éves hozamok 1,9 százalékra csökkenhetnek március végére, onnan viszont 2,32 százalékra emelkedhetnek az év végéig, derül ki a Bloomberg által befektetési társaságok között végzett felmérésből.

Gross szerint a jegybank intézkedései segíteni fogják a gazdaság növekedését, ugyanakkor valószínűleg gyorsítani is fogja az inflációt, és a pénzromlás mértéke elérheti a 3 százalékot a következő években.