Cáfolnak az oroszok - Mégsem kértünk tőlük pénzt?

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor múlt heti moszkvai látogatásán méretes pénzügyi csomag körvonalazódott a HVG szerint. A lap azt állítja, hogy formálisan is megegyezés született arról, hogy az oroszok 4,6 milliárd dollár értékben magyar államkötvényeket vásárolnak meglehetősen alacsony, 2,25 százalékos kamat mellett. Ezen túl egy 5 milliárd euró értékű, de majdan rubelben kibocsátandó kötvényről is volt szó az egyeztetéseken. Az oroszok nem sokkal a hír megjelenését követően cáfolták is a hírt, állításuk szerint nem történt az államkötvények vásárlásával kapcsolatos megegyezés a két ország között.
Vágólapra másolva!

A lap állításai szerint Orbán brüsszeli útján azért lehetett olyan magabiztos az IMF kikosarazásakor, mert már tudta, hogy az oroszok egy másik lehetséges opciót jelentenek az ország adósságainak finanszírozásában. A Vlagyimir Putyinnal való találkozások alkalmával formálisan is megszülethetett a pénzügyi csomaggal kapcsolatos megállapodás. Az oroszok 4,6 milliárd dollár értékben vennének magyar kötvényeket, majd később további 5 milliárd euró vonatkozásában egy rubeles kibocsátásra is sor kerülhetne.

Bár ezek egyelőre pusztán lapértesülések, amit az orosz fél nem sokkal a hír megjelenését követően azonnal cáfolt, egy 5 milliárd dollár körüli összeg mindenképp jelentős összegnek és puffernek számítana, hiszen az idei éves 5,1 milliárd eurós lejáratokat a hét második felére rebesgetett kétmilliárd dolláros devizakötvénykibocsátásból, a magyar eurós lakossági kötvények értékesítéséből, illetve forintos kötvények kibocsátásából fedezni lehetne.

A lap 2,25 százalékos kamatról ír az orosz dolláros kötvények kapcsán, melyek árazását azonban még így is igen nehéz megítélni. Arról ugyanis nincs információnk, hogy hány éves lejáratú kötvényeket szeretnének kibocsátani, és milyen hozam mellett. Vélhetően persze hosszabb állampapírok eladása lehet a cél, hogy a lejárati szerkezetet is próbálják kitolni. Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy az oroszok mit kérnének cserébe egy ilyen méretű állampapírpiaci vásárlásért, energetikai fronton vélhetően akadna olyan projekt, amivel kárpótolva érezhetnék magukat.

A lapértesülés egyelőre nem váltott ki érdemi mozgást a forint piacán. A tegnapi nagy gyengülést követően a délelőtti órákban valamelyest sikerült erősödnie a forintnak, de a 294-es szintet így sem sikerült elhagynia.