Az oroszok miatt nem kapják vissza a pénzüket a Malév-utasok

Vágólapra másolva!
Bírósági döntésre vár, ezért nem tudja elindítani a jegyár-visszatérítéseket a Malév-csőd által érintett utasoknak a légitársaságok nemzetközi szövetsége.
Vágólapra másolva!

Mindaddig nem kapják vissza a jegy árát a Malév utasai, amíg a bíróság el nem dönti, hogy az orosz Vnyesekonombanknak (VEB), vagy a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek (IATA) jár a bent ragadt pénz - írja a Népszabadság. A lap szerint a légitársaságok nemzetközi szövetsége a napokban arról tájékoztatta a globális jegyeladó rendszerekhez csatlakozott utazási irodákat, hogy egyelőre nem tudják elindítani a jegyár-visszatérítéseket a Malév-csőd által érintett utasoknak, mert bírósági döntésre várnak.

A légitársaság hatalmas összeget - a lap értesülése szerint mintegy 10 millió dollárt - tartott az IATA által megkövetelt fedezeti számlán, amelyet normál rend szerint a nemzetközi szervezetnek a csődöt követő 60 napon belül vissza kellett volna utalnia az utazási irodáknak, hogy azok visszaadhassák a repülőjegy-tulajdonosoknak. Ezt az óvadékot az IATA-nál az utasok érdekeinek védelméért kell tartani.

A hatvan nap után az IATA nyilatkozatot kért a Malév felszámolójától, hogy az utazási irodáknak továbbutalhatja a pénzt. A felszámoló viszont azt közölte, hogy ilyet nem tud adni. Az IATA ugyanakkor - valószínűleg a korábbi légitársasági csődöket követő tapasztalatokból okulva - ragaszkodik ehhez a nyilatkozathoz.

A lap szerint ennek oka az lehet, hogy a VEB, a Malév legnagyobb hitelezője és a csőd idején kisebbségi tulajdonosa is benyújtotta igényét erre az összegre. A bank kérelmét arra, hogy kötelezze a Malévot, hogy érvényesítse igényét az IATA-val szemben, a felszámolási bíróság elutasította. A cikk szerint mindez arra utal, hogy a szövetség arra számít, amit szakértők is valószínűsítenek, hogy az orosz bank pert indít majd a kétmilliárd forintot meghaladó összegért.

A Vnyesekonombank 32 millió euróval hitelezte a Malévot, de összesen 120 millió euró befektetett pénzének megtérülését várja.