Szabadulna az aranytól a patinás bank

Vágólapra másolva!
Csökkentette aranyra szóló célárát, és fordulatot valószínűsít a nemesfém árfolyamában a világ egyik patinás befektetési bankja, a Goldman Sachs. A lépést leginkább a befektetési céllal tartott aranypozíciókban bekövetkezett nagymértékű zuhanásra, és az amerikai gazdaságban látható javuló jelekre alapozzák az elemzők.
Vágólapra másolva!

Csökkentett az arany célárán a Goldman Sachs

Az arany árfolyam-alakulása lehetséges, hogy fordulathoz érkezett a Goldman Sachs elemzői szerint. A befektetési bank három hónapos célárát unciánként 1615 dollárra csökkentette a korábbi 1825 dollárról, emellett a fél- és egyéves előrejelzését is módosította, előbbit 1600 dollárra, utóbbit pedig 1550 dollárra az 1800 dollár körüli értékekről. Megállapításukat arra alapozzák, hogy az amerikai gazdaságban a javulás jelei mutatkoznak, emellett a befektetési céllal tartott aranypozíciók összeomlottak az elmúlt időszakban.

Az arany árfolyama közel 5 százalékkal csökkent az idei év során, aminek hátterében a javuló amerikai gazdasági adatok álltak, illetve az, hogy a befektetők inkább a kockázatosabb eszközök felé fordították figyelmüket, a menedéknek tekintett eszközök viszont gyengülést mutattak. Utóbbi tényező a részvénypiacok év eleje óta tartó emelkedésében meg is látszott. Az arany határidős jegyzések február 21-én 1554 dollárig estek 8 hónapos mélypontra, miután a Fed jegyzőkönyvéből kiderült, hogy egyre több jegybankár változtatna a jelenleg futó 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási a programon a kilátások függvényében.

Az arany árfolyamában látott 12 éves bikapiacon valószínűleg elkerülhetetlenül megindult a korrekció a Credit Suisse februári kommentárja szerint. Az áprilisi határidőre szóló aranyjegyzések 1591 dolláron állnak a délutáni kereskedésben. Ötödik egymást követő havi csökkenést érheti el az árfolyam, ami 1997 óta a legrosszabb periódusnak számít. Az ETF-en keresztül tartott aranypozíciók is öthónapos mélypontra estek, a Bloomberg adatai szerint.

Nem mindenki várja az arany esését

A Morgan Stanley elemzője szerint azonban számtalan ok maradt az aranypozíciók tartása mellett is, ilyenek például a növekvő inflációs várakozások, vagy az esetleges árfolyamgyengítés folytatódása. Ha kibontakozna az országok közötti mesterséges devizaleértékelési csata (currency war), az az arany árfolyamára felhajtóerővel hathat.

Emellett a nemesfém iránti fizikai kereslet is tovább emelheti az árfolyamot. Oroszország és Kazahsztán például negyedik egymást követő hónapban bővítette aranytartalékait az IMF adatai szerint. A központi bankok újra a legnagyobb vásárlók között lesznek ebben az évben, annak ellenére, hogy már tavaly is 17 százalékkal növelték vásárlásaikat, legnagyobb mértékben 1964 óta.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]