Dávidért versengenek a telekomszektor Góliátjai

Vágólapra másolva!
Ismét felerősödött a pletyka, miszerint a Vodafone megvásárolná a legkisebb spanyol mobilszolgáltatót, a Yoigo-t. Azonban nem ő az egyetlen érdeklődő, a France Telecomnál már korábban megerősítették érdeklődésüket, míg most már a Telefónica-val is összeboronálták a telekomcéget.
Vágólapra másolva!

A Sunday Times értesülései szerint a Vodafone nemcsak a legnagyobb német kábelszolgáltatót, a Kabel Deutschlandot vásárolná meg, hanem a spanyol Yoigo telekomcéget is megvenné. Utóbbi nagytulajdonosa, a finn-svéd TeliaSonera már hosszabb ideje árulja egységét, amiből legalább 1 milliárd eurós bevételt szeretne elérni. A brit társaságnál egyelőre még nem kommentálták a sajtóértesülést.

A Vodafone vételi szándéka egyébként nem újkeletű dolog a befektetők számára, a Reuters már korábban megszellőztette, hogy a brit telekomcég mellett a France Telecom is érdeklődik a Yoigo iránt. Gervais Pelissier, a francia vállalat vezérigazgatója pedig a múlt heti gyorsjelentést követően ismét megerősítette vételi szándékukat. A legfrissebb sajtóértesülések szerint a két társaság mellett a legnagyobb spanyol mobilszolgáltató, a Telefónica is a vevők között lehet. A Sunday Times piaci körökből származó információi szerin 0,75-1,2 milliárd euró lehet a vételár.

A Yoigo a harmadik negyedév végén 3,5 millió ügyfelével a legkisebb mobilszolgáltatónak számított Spanyolországban, 6,7 százalékos piaci részesedése jócskán elmaradt a versenytársakétól. Pozitívum, hogy az év végéig 3,7 millióra duzzadt előfizetői állománya, eközben a Vodafone és a France Telecom állománya is csökkent. A Telefónica számaira pedig csak a csütörtöki gyorsjelentést követően derülhet fény.

Forrás: [origo]

Eközben úgy néz ki, hogy a Vodafone magyar érdekeltségére a kormány vetett szemet az [Origo] értesülései szerint. A hazai telekomcég részéről időközben már cáfolták a sajtóban megjelent híreket.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: [origo]

A TeliaSonera árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.