A kórházak és egyetemek a legnagyobb adósok

Vágólapra másolva!
Csökkent, de még mindig tetemes az állam tartozása. A legnagyobb mértékben beszállító cégek felé tartozik az állam, ezen belül is az egyetemek és a kórházak a legnagyobb adósok.
Vágólapra másolva!

2013. január végén 62,2 milliárd forint volt a központi költségvetési szervek és a tb-alapok összevont tartozásállománya, azaz 4,4 milliárd forinttal csökkent egy hónap alatt - derült ki a Magyar Államkincstár adataiból.

Ezen belül meghatározó hányadot képviselnek a beszállítók felé fennálló tartozások. Az áruszállítás kifizetetlen ellenértéke 35,2 milliárd forint, a közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás 7,2 milliárd forint.

A tartozás a 60 napon túli tartományban 21,7 milliárd forint. Ebből az 50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, 60 napon túli lejárt tartozás 20,9 milliárd forint, ami csaknem teljes mértékben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (5,9 milliárd forint) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (15,0 milliárd forint) között oszlik meg.

A tartozásállomány meghatározó része - 80,2 százaléka - az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetnél halmozódott fel 49,9 milliárd forint összegben, főleg a kórházak és egyetemek miatt. A költségvetési fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézeteké 30,5 milliárd forint, az egyetemek, főiskolák tartozása 15,2 milliárd forint, ez utóbbin belül a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,0 milliárd forint.