A devizaháború kerül célkeresztbe

Vágólapra másolva!
A hét első napját stabilan indította a forint, ám délután gyengülni kezdett az euróval szemben. A héten fontos statisztikák érkeznek, a legérdekesebb a csütörtöki GDP-adat lesz.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután 291,5 forint körül jegyzik az eurót, ami gyengébb a péntek esti árfolyamnál. A forint délelőtt megpróbált átjutni a 290,5-ös árfolyamon, és célba venni a 290-es szintet, ám egyelőre falakba ütközött. A nemzetközi befektetői hangulat nem mondható negatívnak, a világ vezető tőzsdeindexek történelmi csúcsaikat ostromolják, és jelenleg Európában sem látszanak kockázatkerülésre utaló jelek.

A legfontosabb makrogazdasági adatok csütörtökön érkeznek. A Központi statisztikai Hivatal (KSH) ezen a napon közli, hogy mi okozta az ipari termelés 7,6 százalékos visszaesését tavaly decemberben, és az is kiderül, hogyan teljesített a magyar gazdaság 2012 negyedik negyedévében. Elemzők szerint mélyülhetett a recesszió az év utolsó három hónapban. A kiskereskedelmi forgalom meredeken esett, az ipar is egyre rosszabbul teljesít, és az egyetlen húzóerő, a nettó export is kisebb mértékben járulhat hozzá a növekedéshez. A piaci szereplők vélhetően már felkészültek egy gyenge GDP-adatra, ám negatív reakciót még így sem lehet kizárni.

A januári inflációs adatot is csütörtökön tudhatjuk meg, ami várhatóan mérséklődik a decemberi 5 százalékos szintről. A Magyar Nemzeti Bank az inflációs adattól függetlenül folytathatja a kamatvágási ciklust, hiszen a gazdaság továbbra is recesszióban lehet, és a kockázati megítélésünk érdemben nem romlott az elmúlt hetekben. A február végi kamatdöntés lesz Simor Andrés utolsó ülése, márciustól ugyanis új elnöke lesz az MNB-nek.

A nemzetközi események szempontjából is fontos lesz a hét utolsó előtti kereskedési napja. Soós Robert, az XTB Magyarország piaci elemzője szerint a csütörtöktől kezdődő moszkvai G20 találkozóra érdemes figyelmi, ahol vezető jegybankárok és pénzügyminiszterek vitathatják meg az egyre inkább felszínre kerülő "devizaháború" jelenségét.

Ebben a háborúban úgy tűnik, hogy Svájc a nyertesek között lehet. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 2011 szeptemberében vezette be az 1,20-as minimális euró/frank átváltási árfolyamot, miután az alpesi deviza paritás közelébe erősödött az euróval szemben. Az SNB igazgatóságának tagja most azt mondta egy interjúban, hogy a franknak gyengülnie kell a jelenlegi szintekről. Fritz Zurbruegg hozzátette, fenn kell tartani az 1,20-as küszöbértéket. Az alpesi deviza kissé gyengült szavaira, és megközelítette az 1,23-as szintet. A frankhiteleseknek így már csak a forint esetleges gyengüléstől kell tartaniuk, mert a frankot közel másfél éve nem engedi erősödni az SNB.