Baj lehet a kutakon az olajár emelkedése miatt

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI 24 nyersanyag árát követő index 0,2 százalékot esett pénteken. Ellentétes irányba mozdult a Brent és a WTI crude, nagyot esett a szója, de 1 százalék felett tudott emelkedni a kávé, a gyapot és a rizs. A Brent típusú olaj 9 havi csúcsán mozog, ami akár a benzin árára is nyomást gyakorolhat, ha nem tud erősödni a forint a dollár ellenében.
Vágólapra másolva!

1,85 százalékkal csökkent a WTI crude értéke a múlt héten, lezárva egy kilenc hétig tartó, folyamatosan heti emelkedést produkáló sorozatot. A profitrealizálás csak az amerikai benchmarkot érintette, a Brent ellenben 9 hónapos csúcsa közelében mozgott. A 23 dollárra növekvő brent/crude spread mögött elsősorban az észak-afrikai és közel- keleti feszültségek kiújulása áll, ami akár áremelkedés révén átgyűrűzhet a benzin piacára is, főként ha a forint nem tud erősödni a dollárral szemben.

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

A ma reggeli ázsiai kereskedésben sem találja az irányt az arany, ami annak is köszönhető, hogy a kínai holdújévhez kapcsolódó munkaszüneti napok miatt sok befektető maradt távol a piacoktól a régióban. Nem nyitott ki Kína, Hongkong és Szingapúr, de zárva volt Japán, Malajzia, Dél-Korea, Tajvan és Vietnám is. A pénteki és a ma hajnali kereskedésben a sáv mindössze 6 dollár volt, ami mindent elmond a piac állapotáról. De az ezt megelőző hetek sem a nagy mozgásokról maradnak emlékezetesek, a kurzus az 1653,35 dolláros január 28-ai mélypont körül találhat támaszt, míg ellenállás a február 5-ei 1685,65 dolláros csúcs körül alakulhat ki. Az ármozgást még az sem zavarja, hogy az euró kéthetes mélypontján van a dollárhoz képest, pedig a dollár ilyen mértékű erősödése máskor eladókat csal a piacra.

Negatív tartományban zártak a gabonapiacok pénteken, a szójabab szenvedte el a legnagyobb veszteséget, 2,25 százalékot zuhant, miután megjelent az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztérium) havi jelentése a globális keresleti és kínálati viszonyokról. A szójatartalékok becsült szintjét 60,12 tonnára emelték a korábbi 59,46 tonnáról, amely 8,8 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor becsült értéknél. Dél-Amerikából is rendkívül kedvező hírek érkeznek a várható termésről, így tartós eladási nyomás várható a termék piacán.

Szója árfolyama

Forrás: [origo]

Szintén emelte a becsült tartalékok szintjét a kukorica esetében az USDA, az 5 százalékos növekedés itt is eladókat hozott a piacra. A búza esetében csökkent a készletek szintje, mégsem tudott emelkedést felmutatni: a 750 cent körüli szinten a január elején kialakult támaszt teszteli az árfolyam.

Búza árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]