Hatalmas ugrással nyithat a számítógépek királya

Vágólapra másolva!
6 százalékot meghaladó emelkedéssel reagáltak a Hewlett-Packard részvényei a társaság kedvező gyorsjelentését követően tegnap piaczárás után. A vállalat mind az árbevétel, mind az EPS tekintetében pozitív meglepetést okozott a befektetőknek, ráadásul a jelenleg futó negyedévre vonatkozóan is optimista a legnagyobb PC gyártó.
Vágólapra másolva!

Pozitív meglepetéssel rukkolt elő tegnap a világ legnagyobb PC-gyártója, a Hewlett-Packard. A társaság árbevétel és egy részvényre jutó profit során is túlszárnyalta a konszenzust. Az értékcsökkenés és átszervezési költségek nélkül kalkulált EPS messze az elemzői várakozások felett alakult. A szakértők 71 centes értéket vártak, míg a jelentés már 82 centes EPS-t tartalmazott.

A negyedéves árbevétel 5,6 százalékkal csökkent, 28,4 milliárd dollár lett a januárban végződő 2013-as üzleti év első negyedévében. A csökkenő trend nagyjából 2011 óta tart a cégnél, amikor még közel 34 milliárd dolláros árbevételt tudtak negyedévente produkálni. Ennek ellenére a pesszimista elemzői várakozásokat sikerült meghaladni, mivel csak 27,8 milliárd dollárt vártak.

Forrás: [origo]

A cég árbevétele minden fő profil területén 5-8 százalékos visszaesést mutat, a PC szegmensben az értékesítés 7,7 százalékos zsugorodást jelez, míg a nyomtatók és a nyomtatókhoz kapcsolódó eszközök esetében 5,3 százalékos a csökkenés mértéke. A vállalati megoldások pedig 7,1 százalékot estek vissza a negyedév során az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: [origo]

A menedzsment a kedvező gyorsjelentés után pozitívan tekint előre, 80-82 cent lehet az egy részvényre jutó profit a jelenleg futó negyedév során , ami meghaladja az elemzők várakozásait, akik csupán 77 centes EPS-t jósolnak a cégnek. A Hewlett-Packard ugyanakkor fenntartja a 2013-as pénzügyi évre vonatkozó profit várakozását, mely 3,4-3,6 dollár körül alakulhat részvényenként.

A vállalat vezérigazgatója szerint 2013 jól sikerülhet a cég számára, ami igazolni fogja a cég 5 éves tervét, mely révén újra meghatározó piaci szereplővé szeretne válni a társaság. Meg Whitman szerint jövő évben pedig ismét bővülhetnek az értékesítési adatok.

A hírek hatására felrántották a HP részvényeit, 6 százalékos pluszban nyithat a papír a piacnyitás előtti kereskedés szerint. A részvények jól teljesítettek az utóbbi időben, a novemberi 12 dollár alatti árfolyamhoz képest jelenleg már több mint 50 százalékot szökkent a papír, 18 dollár felett nyithat a kurzus a piacnyitás előtt mozgások szerint.

A Hewlett-Packard árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]