Nem kirúgásokkal csökkenti létszámát az amerikai nagybank

Vágólapra másolva!
Közel 1,5 százalékkal csökkentené munkahelyeinek számát 2013-ban a JP Morgan. Az intézkedés hátterében a gyenge eredményekre reagálni kívánó intézkedési terv húzódik meg, ami 20 ezer fős létszámleépítést tervez 2014 végére.
Vágólapra másolva!

3-4 ezer munkahelyet kíván megszűntetni az idei évben a JPMorgan Chase & Co. Az akció egy két éves program része, aminek keretében közel 19 ezer munkahelyétől kíván megválni a cég, ami 7,3 százalékos munkaerő csökkenést jelent.

A létszámcsökkentések legfontosabb jellemzője, hogy a cég nem kirúgásokkal kívánja végrehajtani. A társaság egy kvázi létszámstopot kíván alkalmazni, amivel a nyugdíjazások, valamint a természetes kilépők következtében csökkenne le a dolgozói létszám.

Az elmúlt években igen változatosan alakult a cégnél betöltött állások számának alakulása, a válság előtt 2008-ban közel 25 százalékkal bővült a létszám. A 2009-es stagnálás utáni enyhe bővülést követően egyelőre úgy tűnik, hogy ismét csökkenni fog a létszám.

Forrás: [origo]

A létszámstop a bank lakossági és jelzálog üzletágát érinti majd, előbbit 3-4 ezer fős, míg utóbbit közel 15 ezer fős csökkenéssel. A bank ezzel együtt fiókhálózatának bővítését tervezi, vagyis lényegében a bankfiókonkénti dolgozók arányát kívánja csökkenteni.

A cég 3 éve folyamatosan rekord összegű negatív eredményt produkál, így létfontosságú volt a költségcsökkentő intézkedések mielőbbi meghozatala. A JPMorgan azzal indokolja a döntését, hogy a jelzálog piacon annyira erős verseny alakult ki, hogy nagyon alacsonyan kell tartania jelzálog hiteleinek kamatlábát, ami viszont már nem biztosít számára elegendő profitot. A jelzálog üzletág költségeiben így 2015-ig várhatóan 20 százalékos csökkenés megy végbe.

A JPMorgan Chase egyébként a második legnagyobb banknak számít az Egyesült Államokban a bankfiókok számát tekintve, 5614 fiókjánál csak a Wells Fargo & Co rendelkezik többel.

Ha pedig a bankokban elhelyezett betétet összegét vizsgáljuk, akkor a harmadik helyezés jut a JPMorgannek, csak a Bank of America és a Wells Fargo előzi meg.



A kedvező hírek ellenére a bank papírjai továbbra sem tudnak felállni a tegnapi kiadós zakó után és jelenleg is 1 százalékos mínuszban tartózkodnak.

A JPMorgan Chase árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]