292 forint felett ragadt az euró

Vágólapra másolva!
A befektetők egyelőre nem reagáltak Orbán Viktor jelzésére, aki azt mondta, hogy nem tud kormányátalakításról. Ez elemzők szerint azt is jelentheti, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetésére esélye Matolcsy György maradhat nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Pénteken 292 forint felett jegyzik az eurót, vagyis a forint egyelőre nem tudott magára találni a kiábrándító csütörtöki GDP-adat után. A gazdaság 2,7 százalékkal esett vissza a tavalyi negyedik negyedévben éves összehasonlításban, és 2012 egészében 1,7 százalékkal zsugorodott a GDP.

A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt az ország kiszolgáltatott a kockázatvállalási hajlandóságnak - mondta Matteo Napolitano, a Fitch Ratings igazgatója. Szerinte a középtávú növekedési kilátásai gyengék az országnak.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, nem tud kormányátalakításról. "Mindez azt is jelentheti - ha valóban nem lesz kormányátalakítás -, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nem lesz jegybankelnök" - vélte Soós Róbert. Az XTB Magyarország piaci elemzője ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár a közelmúltban arról beszélt, hogy Varga Mihálynak fontos pozíciót szánnak.

A gyenge GDP-adat és a mérsékelt infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank folytathatja a jelenleg 5,5 százalékos alapkamat csökkentését a következő hónapokban. A 12 hónapos kamatláb-megállapodások 4,33 százalékra csökkentek, és ilyen alacsony értékre közel 3 éve nem volt példa. A piaci szereplők további 1-1,25 százalékpontos kamatcsökkentést várnak a következő egy évben, ugyanakkor az elemzők prognózisa szerint ennél valamivel kisebb enyhítés jöhet. A kamatcsökkentési várakozások erősödése viszont sérülékennyé teheti a forintot.

A forint ezen a héten nem teljesített rosszul, sőt, a régiós devizáknál jobban szerepelt - mondta Soós Róbert. "Még mindig nagyon drága a forint ellen spekulálni, hiszen aki így tesz, az minden nap kamatlevonással szembesül" - utalt a még jelenleg is magas kamatra az elemző. Szerinte az MNB még 1 százalékponttal csökkentheti az 5,5 százalékos kamatot. Hozzátette, ha a piacok nem állnak fejre, akkor nagyobb forintesés nem várható.