Elkapkodták a luxustermékeket

Vágólapra másolva!
3 százalékot meghaladó pluszban zártak ma reggel a hongkongi börzére bevezetett, olasz luxustermékeket gyártó Prada részvényei, miután a cég bejelentette, hogy megközelítőleg 29 százalékkal emelkedtek tavaly a társaság eladásai. Az év második felében azonban a növekedés üteme valamelyest lassult, és elemzői várakozások szerint az előttünk álló időszak már "csak" egyszámjegyű dinamikával kecsegtethet.
Vágólapra másolva!

29 százalékos éves árbevétel emelkedésről számol be a luxus divatcikkeket gyártó Prada, kedden közzétett utolsó negyedéves előzetes értékesítési adatai alapján. A januárban záródó üzleti év árbevétele 3,3 milliárd euró lett, ami nagyságrendileg megegyezik az elemzői konszenzusként megjelent 3,31 milliárddal.

A vállalat eladásai negyedéves alapon közel 15 százalékot emelkedtek, azonban összehasonlítva a korábbi negyedéves változásokkal csökkenő tendencia figyelhető meg. Ennek ellenére a bővülés megegyezik a cég legfőbb versenytársainak adataival, akik 10 és 20 százalék közötti bevétel növekedést realizáltak az utolsó negyedévben.

Forrás: [origo]

Éves alapon a cégcsoport teljes árbevétele változatlan árfolyamon számítva 23 százalékkal emelkedett. Az bevétel növekedését a termékek tekintetében főleg a Prada és a Miu Miu márkák okozzák, előbbi 33, utóbbi pedig 16 százalékos árbevétel emelkedést tudott produkálni. A főbb piaconkénti árbevételt tekintve Olaszország és Japán maradt el az átlagos növekedési ütemtől.

Forrás: [origo]

Az értékesítési csatornákat vizsgálva azt láthatjuk, hogy a bevételek 82 százalékát kitevő kiskereskedelmi szegmens 36 százalékkal (árfolyamhatásokat kiszűrve 29 százalékkal) nőtt. A nagykereskedelmi eladások terén már nem ennyire fényes a helyzet, itt csupán 6 százalékos növekedésről lehet beszámolni. Utóbbi adat nem tekinthető meglepőnek, hiszen a cég dinamikusan bővíti kiskereskedelmi üzleteinek számát, a 2012-es üzleti évben is 78 új üzletet nyitott meg, ami 20 százalékos bővülést jelent.

Az adatok publikálására az árfolyam remekül reagált, hiszen a részvények több mint 3 százalékot drágultak a szerdai kereskedésben. Az árfolyamát tavalyi évben megduplázó Prada a többi luxusipari céggel együtt szintén kiválóan teljesít a tőzsdén az utóbbi hónapokban.

Mindezek ellenére a növekedés üteme láthatóan nem volt egységes a 2012-es üzleti évben, hiszen év vége már lényegesen alacsonyabb bővülés mutatkozott. Elemzői várakozások szerint a növekedés üteme 2 számjegyű helyett, csupán 1 számjegyű lesz. Ez a befektetők körében számos kérdést vethet fel a csoport 2013-as üzleti évre vonatkozó növekedési terveivel kapcsolatban.

A Prada árfolyama (Hong Kong)

Forrás: [origo]