Vágólapra másolva!
Továbbra sem tud javítani a magyar részvényindex a tegnapi pocsék GDP-adat után, mely régiós társaihoz hasonlóan kisebb mínuszban mozog. Ebben leginkább az OTP gyengülése játszik szerepet, melynek rontott besorolásán a Moody's hitelminősítő. A forint kissé javítani tudott, és már a 292-es szint alá bukott a kurzusa az euróval szemben.Európában tegnapi záróértékeik körül várakoznak a részvényindexek, és a befektetők vélhetően a moszkvai G20-as csúcstalálkozóról érkező fejleményekre várnak. Amerikában szintén nem lehet nagyobb elmozdulásra felkészülni nyitás után a határidős indexek alapján, bár a délutáni makroadatok még megmozgathatják a tőzsdéket.
Vágólapra másolva!

Célárcsökkentés érkezett a MOL-ra

Továbbra sem bír talpra állni a magyar részvényindex a tegnapi sokkoló GDP-adat után, és délben 0,2 százalékos mínuszban mocorog. A régióban szintén enyhe eséseket lehet látni, a cseh PX viszont kiemelkedik társai közül 0,4 százalékos erősödésével.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább az OTP gyengülése húzza lejjebb, mely reggeli 1,6 százalékos esését valamelyest már korrigálta, de még mindig 0,9 százalékos mínuszban mozog. Rosszabb teljesítményében az játszhat szerepet, hogy negatív lépéseket eszközölt a bankkal szemben a Moody's. A hitelminősítő a vállalat besorolását "ba1"-ről "ba2"-re rontotta, az alárendelt kötelezettségek osztályzatát pedig "Ba"-ról "Bar"-ra csökkentette. A Moody's a az FHB-val szemben is hasonló intézkedéseket hozott, a cég megítélési besorolását " b1"-ről "b3"-ra rontotta.

A MOL árfolyama is a negatív tartományban mozog, és a részvények 0,2 százalékot vesztettek értékükből.

A Magyar Telekom délben nem mutat elmozdulást, a Richter viszont tegnapi nagyobb zuhanását kezdhette korrigálni, és 0,8 százalékot tudott emelkedni eddig. Az Egis ezzel szemben 0,2 százalékkal került lejjebb15 hónapos csúcsáról.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába 1,1 százalékos mínuszban forog, miután a cég első ránézésre inkább gyengének mondható negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé tegnap, amitaz igen erős bázisidőszaki teljesítmény torzít.

A Synergon viszont a nap eddigi nyerteseként 2,2 százalékot drágult, mivel újabb vissza nem térítendő forrást nyert el leánya, melyet a tervezett adatközpontjának megvalósításához használhat fel a társaság. Ezúttal mintegy 486 millió forintnyi összeghez jutott a Synergon, ami a korábbi támogatásokkal együtt már csaknem 3,1 milliárd fointra duzzadt.

További hír, hogy az AAA Auto hamarosan távozik a prágai és magyar tőzsdéről. A lépésről a március 29-i közgyűlés dönthet, melybe a korábbi vezérigazgatónak Anthony James Dennynek lesz a legnagyobb beleszólási joga 77 százalékos pakkjának köszönhetően.

A forint kissé korrigálni tudta reggeli gyengülését, és már a 292-es szint alatt mozog a kurzusa az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 219 alatt, a svájci franké 237,3-nál tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nagy üzlet a Gucci

A befektetők figyelme továbbra is a moszkvai G20-as találkozóra szegeződik, ahol a világ vezető hatalmai tanácskoznak. A fő téma többek között a "devizaháború" kérdése. A világ vezető hatalmainak politikusai azon az állásponton vannak, hogy nem kötik sávokhoz a saját devizájuk árfolyamát, hanem hagyják azokat a piaci folyamatok szerint alakulni. A kérdésben viszont komoly viták alakulhatnak ki, a franciák korábban jelezték, az euró gyengítését szeretnék elérni, mivel szerintük az eőrs közös fizetőeszköz miatt versenyhátrányba kerülnek a világpiacon az eportra termelő vállalataik. A németek viszont nem támogatják az euró gyengítését.

Jens Weidmann Bundesbank elnök szerint az ECB nem fog kamatot vágni azért, hogy gyengítse az eurót, és szerinte a közös fieztőeszköz nem tekinthető túlárazottnak.

A piaci szereplők változatlanul az innen érkező fejleményekre várhatnak, ugyanis a részvényindexek nem mutatnak jelentősebb elmozdulást, és tegnapi záróértékeik körül mocorognak. A francia CAC 40 indexet a PPR nagyobb drágulása emel a többi index fölé.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A bányaipari cégek számítanak eddig a nap egyik nagyobb vesztesének, miután a Citigroup rontott több társaságra vonatkozó ajánlásán. A Randgold és a Fresnilli részvények 3,5, illetve 3,1 százalékos mínuszban mozognak, mivel az elemzőház semlegesről eladásra minősítette le a társaságok papírjati. A Petropavlovsk részvények pedig 5,5 százalékot estek, esetükben vételről semlegesre való leminősítés történt.

A PPR SA viszont 5,3 százalékot tud erősödni, mivel a Gucci márka tulajdonosa kedvező kilátásokat fogalmazott meg az idei évre. A cég 6,3 százalékkal magasabb nyereséget termelt tavaly, mint 2011-ben, ami megegyezett a várakozásokkal, míg értékesítéseiket 21 százalékos növekedés után 9,74 milliárd euróra tudták emelni.

Az Eni 2,8 százalékos pluszban forog, annak ellenére, hogy újrabeszerzési árakkal módosított üzemi eredmény szintjén negatív meglepetést okozott a mai gyorsjelentésével a vállalat. Az olasz energiacég 2012-ben 7 százalékkal növelte éves alapon a kitermelést, idén pedig a tavalyi évnek megfelelő összeget terveznek beruházásra fordítani. Európában viszont továbbra is gyenge finomítói környezetre és gázpiacra számítanak.

Makroadatokra várhat Amerika

Amerikában tegnaphoz hasonlóan stagnálásra lehet felkészülni nyitás után a határidős indexek alapján. A részvényindexek futures értékei mindössze 0,1 százalékos pluszban forognak.

A piacokat viszont a mai makroadatok még megmozgathatják, a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex februári alakulását, valamint a michigani fogyasztói bizalmi index februári értékét fogják közzétenni.