Vágólapra másolva!
A pocsék magyar GDP-adat után eladói nyomás alakult ki ma a BÉT-en, melynek következtében a BUX is nagyobb mínuszban fejezte be a napot. Esésében leginkább az OTP és a Richter mélyrepülése játszott szerepet, de a többi blue-chip is pocsékul teljesített ma. A forint szintén gyengül a recessziót jelző makroadat következtében, bár kissé korrigálni tudott a sikeres ÁKK aukció után.Európában szintén kellemetlen meglepetést okoztak a GDP-adatok, ami lefelé küldte a részvényindexeket. A nagyobb eséseket a vállalati gyorsjelentések akadályozhatják meg, ugyanis a KBC, és a Renault is kedvező számokkal rukkolt elő. Amerikában gyakorlatilag egy helyben várakoznak a benchmarkok, és valamilyen iránymutatásra várhatnak.
Vágólapra másolva!

Korrigált az OTP

Egész nap gyengén teljesített a BUX a délelőtti, sokkoló magyar GDP-adat után. A részvényindex zárásra sem tudott feljavulni, és végül 1,9 százalékos mínuszt szedett össze, mely így kissé kilógott régiós társai közül. A szomszédos piacokon szintén borongósabb hangulat uralkodott, és a benchmarkok nagyobb veszteségeket hoztak össze.

Forrás: [origo]

A BUX nagyobb esésében a főbb papírok pocsék teljesítménye játsza a főszerepet. Különösen pocsékul teljesített ma az OTP és a Richter, mivel mindkét papír 2 százalék feletti zuhanást produkált. A bankpapír az elmúlt napok nagyobb menetelését korrigálhatta, mivel tegnap újabb, 17 hónapos csúcsot ütött az árfolyama. A gyógyszerpapír esésében pedig még cég vártnál gyengébb gyorsjelentése, valamint a Bank of America felől érkező leminősítés játszhatott szerepet.

A többi blue-chip közül a MOL 1,7 százalékot, a Magyar Telekom pedig 1,5 százalékot esett. Az Egis viszont tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést, miután tegnap 15 hónapos csúcsára került erős gyorsjelentése után. Jobb teljesítményének hátterében az állhat, hogy 22500 forintra emelte fair érték becslését a papírokra a KBC Securities elemzője, vételi ajánlás megfogalmazása mellett.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgytöbb mint hétéves mélypontot ütött ma, amit az elmúlt napokban kibontakozott erőteljes eladói hullám folytatása okozhatott.

A forint gyengülni kezdett a pocsék GDP-adat után, és a 293-as szint közelébe is felszaladt a kurzusa az euróval szemben. Onnan kisebb korrekció után lejjebb került amiben a sikeres ÁKK aukció is segítségére lehetett, és késő délután 292 alatt mozog. A dollár/forint árfolyama 218,8-nál, a svájci franké 237,2-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Tépik a KBC papírjait

Az európai tőzsdéken továbbra is inkább az eladók uralkodnak a délelőtti gyenge makroadatok után. Németországban a várt 0,5 százalékos helyett 0,6 százalékos volt a gazdaság visszaesése a negyedik negyedévben, míg a franciáknál 0,3 százalékkal csökkent a GDP a várt 0,2 százalék helyett. Olaszországban pedig 0,9 százalékos volt a zsugorodás ebben az időszakban a prognosztizált 0,6 százalék helyett.

Az eurózóna vezető országainak gyenge adatai után a zónában is a vártnál nagyobb volt a GDP visszaesése a negyedik negyedévben, mely 0,6 százalékos zsugorodásról árulkodott negyedéves alapon. Az elemzői prognózisok ebben az esetben 0,4 százalékos csökkenésről szóltak.

A részvényindexek kissé visszajöttek a délben látott nagyobb mínuszokból, de a legtöbb még mindig a negatív tartományban mozog. A belga BEL 20 viszont kiemelkedik társai közül közel 1 százalékos ugrásával, amiben leginkább a KBC 8,3 százalékos menetelése van segítségére. A pénzintézet kedvező gyorsjelentést tett ma közzé, ami után megkedvelték a papírjait a befektetők.

Forrás: [origo]

A Nestlé az elmúlt három év leglassabb organikus árbevétel növekedését produkálta 2012-ben. Ennek következtében 2 százalékos mínuszban forognak a részvények, miután tegnap történelmi csúcsot ütöttek.

A BNP Paribas 3,2 százalékos emelkedéssel segíti a francia CAC 40 indexet annak ellenére, hogy az olasz egységéhez kapcsolódó értékvesztési leírás miatt az elemzői konszenzushoz képest gyengébb negyedévről számolt be gyorsjelentésében a vállalat. A legnagyobb francia pénzintézet 514 millió eurós profitot ért el a várt 921,6 millió euróval szemben. A részvények emelkedésében az játszhat szerepet, hogy 1,5 euróra akarja osztalékfizetését emelni 1,2 euróról a bank.

A világ második legnagyobb bányacége, a Rio Tinto az előző félév során 8,9 milliárd dolláros veszteséget hozott össze, ugyanakkor ez kisebb, mint a 10 milliárd dolláros veszteségvárakozás. A papírok a kezdeti erősödések után mínuszba csúsztak vissza, és 0,1 százalékos esést mutatnak.

Meg se moccanak az indexek Amerikában

Az európai piacok esése, és a gyenge európai makroadatok megakadályozzák az amerikai részvényindexeket az újabb csúcsdöntésben, és a benchmarkok tegnapi záróértékük közelében mozognak. A tengerentúlon viszont nincs rossz hangulat, amiben a kedvező munkanélküliségi adat is szerepet játszik. Az előző heti 368 ezerről 341 ezerre esett vissza a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma az USA-ban, mely lényegesen jobb, mint a 360 ezer fős elemzői konszenzust.

A részvényindexek gyakorlatilag meg se moccannak, az S&P 500 és a Dow Jones egyelőre "gondolkodik", hogy meginduljanak-e újabb ötéves csúcsaik felé. A Nasdaq pedig 2000 óta nem látott magasságokkal "flörtölne".

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, a távközlési cégek viszont nagyobb lemaradásban mozognak.

A Cisco tegnapi kedvező gyorsjelentése ellenére tovább folytatja esését, és már 2 százalékot vesztettek értékükből a részvényei. A BlackBerry papírjaitól szintén szabadulnak a befektetők, amiben az is szerepet játszik, hogy kiderült, a cég korábbi vezérigazgatója, Jim Balsillie már az összes papírját eladta a társaságból. A részvények 0,4 aszázalékos mínuszban forognak.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon ma igencsak bepörgött, több vállalat is közzétette negyedik negyedéves eredményeit.

A General Motors sorozatban harmadik évben tudott nyereségről beszámolni gyorsjelentésében. A cég árbevétel soron felülteljesítette a várakozásokat, EPS soron viszont kellemetlen meglepetést okozott. A bejelentések után 1,3 százalékos pluszban forognak a papírok.

A Barrick Gold 3,06 milliárd dolláros veszteséget ért el a negyedik negyedévben, ami nagyobb rontásnak számít a tavalyi év azonos időszakában látott 959 millió dolláros nyereség után. Ebben egy 4 milliárd dolláros leírás játszik szerepet. E tétel nélkül 1,1 milliárd dolláros volt a nyereségük, ami meghaladja a 1,05 milliárd dolláros várakozásokat. Ennek következtében 3,2 százalékos pluszban forog a papír.

A PepsiCo részvényei szintén jól teljesítenek, 1,9 százalékot drágultak, mivel az italgyártó főként a drágább értékesítési árak, illetve a magasabb eladások miatt túl tudta túlszárnyalni az elemzői konszenzust gyorsjelentésével.

Forrás: [origo]

További hír, hogy 23 milliárd dollárért megvásárolja a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway és a 3G Capital a Heinz-et. A tegnapi záróárhoz képest 20 százalékos prémiumot tartalmaz az ajánlat, és a hírre 0,6 százalékos emelkedéssel reagáltak a Berkshire részvényei. A Heinz papírjai viszont valósággal kilőttek, és közel 20 százalékot száguldottak.