Vágólapra másolva!
Nag zuhanáson ment keresztül délután a Richter, valószínűleg a Bank of America felől érkező leminősítés miatt, amiből zárásra sem tudott felállni, és nagyobb mínuszával visszafogta a BUX teljesítményét is. A magyar részvényindex ugyanis korrigálni próbálta a pénteki lemaradását, amiben a Richteren kívül a főbb papírok erősödése volt segítségére. Európában és Amerikában viszonylag eseménytelenül csordogál a kereskedés makroadatok és fontosabb gyorsjelentések hiányában, a részvényindexek a negatív tartományban mozognak az elmúlt hét erősödései után. A befektetők az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozója felől érkező fejleményekre is várhatnak.
Vágólapra másolva!

Elgyengült a Richter

A kezdeti előnyéből csupán minimálisat tudott megtartani zárásra a BUX, mely 0,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex a régiós társai között a középmezőnyben helyezkedett el, a cseh PX ugyanis kiemelkedett közülük fél százalékos erősödésével.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX pénteki lemaradását próbálhatta korrigálni, amiben leginkább a Richter zuhanása hátráltatta. A gyógyszerpapír 1,9 százalékos mínuszban fejezte be a napot, de járt 6 százalékos mínuszban is. Délutáni nagyobb esésének hátterében a Bank of America felől érkező leminősítés állhat, amit valószínűleg ekkor reagálhattak le a bank amerikai ügyfelei.

A MOL kissé korrigálta pénteki nagyobb esését 0,5 százalékos mai erősödésével. A KBC Securities elemzője szerint három hónapos értékesítési korlátozást követően elképzelhető, hogy további MOL részvényeket fog eladni a Dana Gas, ami pénteken a nagyobb zuhanást okozta.

A blue-chipek közül a Magyar Telekom emelkedett ki másfél százalékos drágulásával, melyet az Egis 1,2 százalékos, valamint az OTP 0,6 százalékos erősödése követett.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star felállt a padlóról, és 3,9 százalékot emelkedett az árfolyama a kezdeti zuhanás után. Rajta kívül a PannErgy 1,4 százalékos, az FHB pedig 1,2 százalékos pluszban zárt. A PannErgy-vel kapcsolatos hír, hogy Töröcskei István értékesítette a PannErgy nagytulajdonosában, a Lazarus Zrt.-ben meglévő részesedését. A geotermikus cég igazgatótanácsában is helyet fogaló üzletember a tranzakciót követően 326 ezer PannErgy részvénnyel rendelkezik.

További hír, hogy Simor András szerint a magyar devizatartalék csökkentése komoly kockázatot hordoz magában. Simor szerint akkor lehetne beszélnie a tartalék csökkentéséről, ha az ország megállapodott volna az IMF-fel egy készenléti hitelkeretről.

A forint visszatért a délelőtti szintekre a délutáni kisebb gyengülése után, és újra a 291-es szint közelében mozog az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 217,6-nál, a svájci franké nem sokkal 237 alatt tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Visszacsúszott Európa

Elgyengültek délután az európai piacok, ahol a részvényindexek már a negatív tartományban mozognak. A befektetők így kissé pesszimistán várják az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozójáról érkező fejleményeket, ahol az érintettek között a fő téma a ciprusi mentőcsomag, valamint a globális devizaháború kérdése. Főként a franciák panaszkodnak az erős euró miatt, mivel az jelentősen gyengíti exportáló vállalataik versenyképességét. Ezért úgy gondolják, hogy gyengíteni kell a közös fizetőeszközt, amivel a németek viszont nem értenek egyet.

A piacok közül kisebb lemaradásban mozog a spanyol tőzsde, ahol az okozhat nyugtalanságot, hogy 20 éve nem látott mélypontra esett vissza a spanyol kormányzópárt támogatottsága, amiben komoly szerepe van a nemrégiben kirobbant korrupciós ügyeknek, illetve az elképesztően magas munkanélküliségnek is. Mariano Rajoy a hétvégén az elmúlt 10 évre vonatkozó adóbevallását is közzétette, hogy megvédje igazát

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A francia CAC 40 indexet a Peugeot-Citroen 2,3 százalékos ugrása sem tudja segíteni. Az autógyártó részvényeit azután kezdhették vásárolni, hogy a francia állam megkapta az engedélyt Brüsszeltől, hogy garanciát vállalhasson a cég újonnan kibocsátott kötvényeire 1,2 milliárd euró értékben.

A Tesco részvényei is erősödnek, már másfél százalékkal került feljebb a kurzusuk, mivel a BNP Paribas semlegesről felülteljesítőre minősítette fel a társaság papírjait.

A Novo Nordisk részvényei viszont továbbra is nagyobb, 15 százalékos zuhanáson mennek keresztül, mivel a társaság nem kapta meg az engedélyt az amerikai hatóságoktól az új inzulin gyógyszerének bevezetésére. Az engedélyezéshez szükséges további tesztelésekre vélhetően 2013-ban már nem kerül sor. A Sanofi (Párizs) viszont jól reagált a bejelentésre, 4 százalékos pluszban mozog a papírja, mivel nem kap versenytársat a cég.

Okosórát készíthet az Apple

Makroadatok és gyorsjelentések hiányában kissé nyugodtabb kereskedés zajlik az amerikai tőzsdéken, ahol a befektetők így kisebb lélegzetet vehetnek az elmúlt hét erősödései után. A részvényindexek lefelé csordogálnak, az S&P 500 a Dow Jones és a Nasdaq is 0,2 százalékot gyengült, miután az utóbbi pénteken 2000 novembere óta a legmagasabb szinten zárt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül csupán a technológiai és pénzügyi társaságok papírjai képesek bővülésre. Az előbbieket a legnagyobb komponensű Apple 1,2 százalékos emelkedése segíti, mely a New York Times értesülései szerint "okos" óra elkészítésén dolgozik. A forrás úgy tudja, az Apple a főhadiszállásán egy kézre szerelhető készüléket tervez, melyen iOS operációs rendszer fut majd. A társaságot egyébként a múlt héten perelte be David Einhorn hedge-fund guru, amiért az nem hajlandó megragadni minden lehetőséget, hogy hatalmasra hízott készpénzállományát legalább részben visszajuttassa a részvényeseknek.

A szektortárs Google viszont 0,9 százalékot gyengült, amiben az játszhat szerepet, hogy 2,5 milliárd dollár értékű Google részvénytől válna meg a vállalat korábbi vezérigazgatója, jelenlegi elnöke, Eric Schmidt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

További hír, hogy az US Airways és az AMR Corp egyre közelebb jár a 11 milliárd dolláros fúziójukhoz, amivel a világ legnagyobb légitársasága jöhetne létre. A Reuters értesülései szerint heteken belül bejelenthetik az összeolvadást. A hírre 0,3 százalékos pluszal reagáltak a két társaság részvényei.

A nyersanyagok közül az arany és az ezüst nincs jó formában, az előbbi 1 százalékot, az utóbbi 0,8 százalékot veszített értékéből. Ezzel párhuzamosan a WTI nyersolaj is esik, már 0,2 százalékkal került lejjebb a kurzusa.

A nyersanyagok gyengélkedésében azok az aggodalmak játszhatnak szerepet, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóján az euró gyengítésében fognak megegyezni, ami egyben dollár erősödéssel járhat. Az amerikai fizetőeszköz erősödése pedig negatívan hat a dollárban denominált nyersanyagok árfolyamára, mivel a külföldi befektetők csak drágábban tudnák megvásárolni azokat. Az euró/dollár kurzusa az 1,34-es szint alatt mocorog, de néhány napja 14 hónapos csúcsán is mozgott az eurózóna közös fizetőeszköze.