Vágólapra másolva!
Ellentétes erők hatottak ma a BUX árfolyamára, ahol a MOL nagy zuhanáson ment keresztül, miután az egyik arab tulajdonosa nagy mértékben szabadult az olajtársaság részvényeitől. Ezzel szemben az OTP valósággal száguldott, amiben a Morgan Stanley felől érkező felminősítés lehetett a bankpapír segítségére. Így a magyar részvényindex kisebb mínuszban fejezte be végül a kereskedést, amivel kissé alulteljesítőnek számított a régióban. A forint is remekül teljesít, új egyhavi csúcsán mozog az euróval szemben, és a kurzusa már a 291-es szint alatt tanyázik. Európában a kedvező kínai makroadatok segítettek megalapozni a jó hangulatot, ráadásul az EU-vezetőinek sikerült egyezségre jutniuk az Unió 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó költségvetéséről, és 960 milliárd eurós keterösszegben állapodtak meg. Ezek következtében emelkedni tudnak a részvényindexek, ami az amerikai tőzsdékre is jó hatással van. Az S&P 500 és a Dow Jones újra csúcsközelben mozog, amiben az amerikai külkereskedelmi mérleg vártnál kisebb hiánya is szerepet játszik.
Vágólapra másolva!

Havi csúcsán a forint

Gyakorlatilag ellentétes erők feszültek ma egymásnak a BÉT piacán. A MOL nagyobb esésen ment keresztül, miután az olajtársaság részvényeitől nagy mennyiségben szabadult a vállalat arab nagytulajdonosa, a Dana Gas, mely összesen 1,675 millió darab papírjától kíván megválni. A Dana Gas 17 515 forinton értékesítette a részvényeket a gyorsított értékesítési folyamat során. A társaság egyébként az Unicreditnek adott el ismét részvényeket. A MOL végül 5 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Ezzel szemben az OTPnagyobbat tudott ugrani a tegnapi esése után, és 4,2 százalékkal értékelődött ma fel, miután a Morgan Stanley egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra minősítette fel a bankpapírt. A bank ezen túl 5400 forintos célárfolyamot határozott meg a részvényekre.

A többi blue-chip közül a Magyar Telekom tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést, míg a Richter 0,2 százalékot, az Egis pedig 0,4 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

Ezek következtében a BUX 0,4 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, amivel kissé elmaradt régiós társaitól. A szomszédos piacok Európával együtt emelkedtek, a legjobban az osztrák ATX teljesített 1,7 százalékos pluszával.

Forrás: [origo]

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek az e-útdíj tender kiépítésével kapcsolatban. A Népszabadság legfrissebb értesülései szerint mégsem folytat tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a sikertelenül zárult e-útdíj tender korábbi résztvevőivel. A korábbi híresztelések szerint az NFM a Magyar Telekom leányával, a T-Systems-szel és az osztrák Kapsch-sal is tárgyalásokat kezdett, de ezt az érintett cégek cáfolták.

További hír, hogy az Elmű és az Émász igazgatóságának elnöke elmondta, további 30 százalékos lakossági áramár csökkentés esetén befejezheti tevékenységét a cég Magyarországon. Az egyik nagytulajdonos, a német RWE is a kivonuláson gondolkozik, és Marie-There Thiell az interjújában kifejtette, hogy a társaság az idei évre veszteséget vár az eddig bevezetett árcsökkentés és új közműadó miatt. Nemrégiben Lázár János kormánypárti politikus nyilatkozta, hogy 2014 közepéig újabb 20 százalékos rezsicsökkentést tartana kívánatosnak.

A forint délelőtt szinte meg sem mozdult az euróval szemben, délután viszont nagyobb erősödésre volt, képes, ami után már új egyhavi csúcsán mozog a közös fizetőeszközzel szembeni kurzusa. A hazai fizetőeszköz a többi devizával szemben is erősödik, a dollár/forint árfolyama 217,4-nél, a svájci franké 237-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Megvan az EU költségvetése

Európában az erős kínai makroadatok, valamint az EU-csúcs felől érkező kedvező hírek segítették megalapozni a jó hangulatot. Brüsszelben ugyanis at EU vezetői megegyeztek az Unió 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó költségvetésével kapcsolatban. Ennek keretében 960 milliárd eurós keretösszegben állapodtak meg, ami jóval alacsonyabb a korábban tervezett 1033 milliárd eurós összegnél. A britek és a németek ugyanis jelentős kiadáscsökkentést szeretnének elérni, és még ennél is kisebb összegért lobbiztak.

Ráadásul az EKB közölte, hogy az eurózóna 21 bankja további 5 milliárd eurót fizet vissza a központi banknak az LTRO programból, melyet a jegybank jutatott a pénzügyi rendszerbe a likviditás növelése érdekében. Az előzetes várakozások alapján 3,5 milliárd euró visszafizetésére számítottak a szakértők, ami így mindenképpen kellemes meglepetés. Ez pedig az európai adósságproblémák további mérséklődését, és a bankok gondjainak enyhüléséről árulkodnak.

Ezek következtében a pozitív tartományban mozognak a részvényindexek, melyek közül a spanyol IBEX emelkedik ki 2 százalékos szökkenésével.

Forrás: [origo]

A néemt DAX-ot leginkább a BMW 2,2 százalékos erősödése segíti. Az autógyártó januárban csoportszinten 9,9 százalékkal növelte eladott autóinak számát éves alapon, ráadásul a társaság legnagyobb piacán, Kínában 14,7 százalékos volt a növekedés.

A Telecom Italia 0,8 százalékot gyengült annak ellenére, hogy a 2013-2015-ös időszakban 450 millió euró osztalék kifizetését tervezi évente a cég. A menedzsment legfrissebb előrejelzése szerint stabil árbevétel növekedést várnak 2013-ban, de az EBITDA szintjén visszaesésre számítanak. A következő három évben 16 milliárd euró beruházást tervez a társaság.

Pozitívan reagált a Peugeot azokra a pletykákra, miszerint a francia állam részesedést szeretne szerezni a nehéz helyzetben lévő autógyártóban. Később cáfolták a híreszteléseket, de a részvény nem esett vissza.

Tépik a LinkedIn-t

A vártnál kisebb hiányt mutatott az amerikai külkereskedelmi mérleg egyenlege decemberben a növekvő exportnak, és a csökkenő importnak köszönhetően, ami az amerikai gazdaság javulásáról árulkodik. A külker mérleg hiánya 38,5 milliárd dollárt tett ki az előzetesen várt 46 milliárd dollár helyett. Ilyen alacsony értékre közel három éve nem volt példa.

Az Európában uralkodó jó hangulat, valamint a kedvező délutáni makroadat hatására Amerikában is felfelé vették az irányt a részvényindexek. A Dow Jones újra a lélektani 14 ezer pontos szint felett tanyázik 0,5 százalékos emelkedése után, míg az S&P 500 szintén0,5 százalékos erősödés után 1517 ponton mozog. Ezzel mindkét index újra ötéves csúcsát ostromolja. Rajtuk kívül a Nasdaq szintén jól teljesít, 0,9 százalékos pluszt mutat.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből kilenc képes bővülésre, a legjobban a technológiai vállalatok teljesítenek, leginkább az Apple és a Microsoft 1,3 százalékos, valamint a Google másfél százalékos drágulásának köszönhetően.

Forrás: [origo]

A folytatódó gyorsjelentési szezonban a McDonald's is közzétette számait. A gyorsétteremlánc legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma 1,9 százalékkal zsugorodott világszerte, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők csak 1,1 százalékos visszaesést vártak. Az amerikai piacon 0,9 százalékos emelkedésre volt képes éves alapon a gyorsétterem-lánc januárban, szemben a 0,3 százalékos csökkenést jelző konszenzussal. A bejelentések után 0,8 százalékos pluszban forog a papír.

A Moody's hitelminősítő az elemzői konszenzushoz képest árbevétel és profit szintjén is pozitív meglepetést okozott számaival. Ennek ellenére a papírok 4 százalékos esésben mozognak.

A LinkedIn papírjainak árfolyama valósággal kilőtt, miután a közösségi oldal remek eredményekről számolt be tegnap gyorsjelentésében. A részvények több mint 18 százalékos erősödés után új történelmi csúcsukra kerültek.

A nyersanyagok közül a WTI olaj több mint fél százalékos erősödés után 96,4 dollár környékén mozog, míg az arany árfolyama gyakorlatilag nem mutat elmozdulást, és 1671 dollárnál tanyázik.

LinkedIn árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]