Sikerült javítani, Európával együtt erősödött a BUX

Vágólapra másolva!
Sikeresen korrigálják tegnapi veszteségeiket az európai és amerikai tőzsdék, amiben a kedvező gyorsjelentések, valamint a vártnál jobb makroadatok is a segítségükre vannak. Az öreg kontinensen és a tengerentúlon egyaránt a gazdaság javulásáról árulkodó PMI adatokat tettek közzé. Ezek következtében az S&P és a Dow Jones újra ötéves csúcsa körül tanyázik.Ezzel párhuzamosan a BUX is javítani tudott, és régiós társait felülteljesítve kényelmes pluszban fejezte be a kereskedést. Ebben a főbb papírok emelkedése volt segítségére, melyek közül a Richter emelkedett ki. A forint is erősödésnek indult délután, és már a 292-es szint alatt mozog az euróval szembeni árfolyama.
Vágólapra másolva!

Túlszárnyalta társait a BUX

Európával együtt a magyar részvényindex is erősödni tudott ma, amivel a BUX is kissé korrigálni tudta tegnapi eséseit. A benchmark 0,9 százalékos pluszban, napi maximuma környékén állapodott meg. A szomszédos piacok viszont nem tudtak csatlakozni hozzá, a cseh PX nagyobb esést produkált ma, és 0,9 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A főbb papírok sorát a Richter vezette 2,1 százalékos erősödésével, melyet az is segíthetett, hogy a gyógyszergyártó részvényeit továbbra is vásárlásra ajánlja az Erste elemzője.

Ezen túl az OTP 1 százalékot drágult, és a bank papírjait újra bennfentes vette, 1815 darab részvényt vásárolt a vállalat igazgatósági tagja, Erdei Tamás.

A MOL-t Rogán Antal kijelentései sem tudták hátráltatni, melyek szerint a kormány folytatni fogja a rezsicsökkentést, ami az olajvállalat számára a nagynyomású gázvezeték hálózat működtetésén keresztül gyakorolna negatív hatást a társaság eredményére. Az olajpapír 0,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, amivel kissé eltávolodott három hetes mélypontjától.

A zárásra megjavuló hangulat az Egis-t is kirántotta a negatív tartományból, a gyógyszerpapír 0,1 százalékos pluszt hozott végül össze. Ezzel szemben a Magyar Telekom nem tudta megtartani előnyét, és tegnapi záróértékén fejezte be a napot.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star egész nap mínusz 15 százalékos limitárához volt tapadva, mivel a tegnapi csődegyezségi tárgyaláson a vállalat hitelezői nem hagyták jóvá a társaság javaslatait, melyek átdolgozását követően újabb csődtárgyalásra kerülhet sor.

A Plotinus pedig 2,8 százalékot gyengült annak ellenére, hogy 2100 forintra növekedett a módosított egy részvényre jutó saját tőkéje a december végi 1814 forintról, igaz, közben 2120 forinton is járt a cég korábbi közleménye szerint. Így a történetének legjobb hónapját zárta januárban a cég.

A kedvező részvénypiaci hangulatban a forint tovább tudott erősödni délután, amiben a 2010 novembere óta a legalacsonyabb átlaghozamot eredményező három hónapos DKJ aukció is szerepet játszhatott. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama már a 292-es szint alatt mozog, a dollár/forint kurzusa 215,6-nál, a svájci franké 237,1-nél pedig található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Kedvező gyorsjelentések segítik Európát

Tartják előnyüket az európai részvényindexek zárás előtt is, melyet leginkább a régió vállalatainak többnyire kedvező gyorsjelentéseinek, valamint a vártnál jobb makroadatoknak köszönhetnek. Az eurózónában, Németországban és Nagy-Britanniában is a gazdaság további javulását jelző PMI adatokat tettek közzé, melyek elhalványították a spanyol és olasz politikai feszültségek okozta aggodalmakat.

Ennek következtében sikerült korrigálni a tegnapi nagyobb eséseket, a holland AEX index viszont továbbra sem tud kikecmeregni a negatív tartományból leginkább a KPN 17,2 százalékos zuhanása miatt. A vállalat ugyanis váratlanul veszteségekről számolt be gyorsjelentésében, és a pénzügyi helyzetének megerősítésére kénytelen 4 milliárd eurós rights issue-t végrehajtani.

A piacok sorát a spanyol IBEX vezeti 2,2 százalékos ugrásával, melyben többek között a Banco Santander 3,1 százalékos, valamint az Acerinox 2,2 százalékos emelkedése játszik szerepet.

Forrás: [origo]

A londoni FTSE-t viszont a BP 1,5 százalékos emelkedéssel tudja segíteni, mivel 4 milliárd dolláros újrabeszerzési árakkal módosított profitot ért el az előző negyedévben a vállalat, ami némileg jobb, mint a 3,7 milliárd dolláros elemzői konszenzus. A tényleges profit viszont a tavalyi 7,7 milliárd dollárról 1,6 milliárd dollárra esett vissza.

Ezen túl az ARM Holdings is jól teljesít, 4,2 százalékot erősödtek a részvényei, melyben a cég vártnál jobb gyorsjelentése is szerepet játszik. A vállalat 164,2 millió fontos árbevételt ért el a várt 152,5 millió helyett. Az egy részvényre jutó nyereség 10 százalékos növekedés után 4,08 pennin alakult, ami megegyezett a konszenzussal. A menedzsment közölte, hogy kiválóan indult számukra az év.

Az UBS is javítani tudott a kezdeti veszteségek után, és 0,3 százalékos erősödést mutatnak a társaság részvényei. A cég gyorsjelentése szerint az elemzői konszenzushoz kisebb lett a svájci nagybank negyedik negyedéves vesztesége. A szakértők 2,16 milliárd frankos veszteséggel kalkuláltak, a tényleges adat viszont csak mínusz 1,89 milliárd frank lett.

Újra a csúcsra tör Amerika

Az európai piacok emelkedése Amerikára is kedvező hatással van, ahol a részvényindexek szinte teljesen eltűntették tegnapi veszteségeiket, amikor az idei év legnagyobb napon belüli esését szenvedték el. A Dow Jones újra megindult ötéves csúcsa, a 14 ezer pontos szint felé, és az S&P 500 is már 1509 pontnál mozog, ami szintén ötéves csúcs környékének felel meg.

Az indexek erősödésében a januári szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex vártnál kicsivel kedvezőbb alakulása is szerepet játszik, mely a várt 55 pont helyett 55,2 ponton alakult az elmúlt hónapban. A szolgáltató szektor bővülésének üteme viszont kissé visszaesett, ugyanis az előző hónapban 56,1 pontot mutatott az adat.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül az összes a pozitív tartományban mozog, és a legjobban eddig az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó társaságok, valamint az egészségügyi cégek teljesítenek.

A technológiai papírok közül a Facebook a tegnapi 5,5 százalékos zuhanását korrigálva már 1,2 százalékot erősödött. Ebben az új alkalmazás fejlesztése körüli hírek is szerepet játszanak, mely a felhasználók lokalizálását tenné lehetővé.

A szektort a Dell 2,6 százalékos gyengülése hátráltathatja, mely azután kezdett esni, hogy befutott a hosszú ideje rebesgetett kivásárlási ajánlat a cégre. Ennek keretében a társaság alapítója és egy kockázati tőke társaság együttesen 24,4 milliárd dolláros értékeltség mellett vinné ki a tőzsdéről a vállalatot.

Forrás: [origo]

Az Estée Lauder 3 százalékos pluszban forog, mivel kedvező gyorsjelentést tett közzé a kozmetikai termékek gyártója. A társaság mind árbevétel (várt: 2,89 milliárd dollár, tényleges: 2,93 milliárd dollár), mind EPS (várt: 1,05 dollár, tényleges: 1,16 dollár) szinten is túlszárnyalta a konszenzust. Jó hír, hogy a menedzsment optimista a 203-as pénzügyi évvel kapcsolatban, 2,51-2,59 dollár lehet az EPS, holott korábban 2,47-2,55 dollárt várt a cég, a piac pedig 2,57 dollárt.

A Mastercard is jó formában van, 0,8 százalékot erősödött a papír, mivel a cég a korábbi 30 centről 60 centre duplázza meg negyedévente fizetett részvényenkénti osztalékát.

A Yum! Brands viszont közel 3 százalékot zuhant, mivel a gyorséttermeket üzemeltető cégnél 11 egymást követő év kétszámjegyű profitnövekedését követően idén már csökkenő profittal számolnak. A társaságnak egyébként sikerült felülteljesítenie az elemzői várakozásokat gyorsjelentésével.

A nyersanyagok piacán az arany erősödni tud, 0,8 százalékkal felértékelődve már 1675 dollárnál jár a kurzusa. A WTI nyersolaj viszont fél százalékot veszített értékéből, bár még mindig négyhónapos csúcsa körül mocorogva 97 dollárnál tanyázik.

A gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, piaczárás után a Chipotle Mexican Grill, az Expedia, a CME Group, és a Walt Disney is publikálja előző negyedéves eredményeit.