Kínai cég veti meg lábát az amerikai gázszektorban

Vágólapra másolva!
425 ezer angol holdnyi (1 angol hold 0,4 hektárnak felel meg) területet vásárolt USA-ban az egyik legnagyobb amerikai gáztermelő cégtől, a Chesapeake Energytől az egyik legjelentősebb kínai olajvállalat, a Sinopec. A palagáz mezőt tartalmazó egység 1,02 milliárd dollárért cserlé gazdát. A Chesapeake Energy árfolyama rendkívül negatívan reagált a bejelentésre, mivel több elemző szerint is olcsón vált meg a részesedéstől a gázipari cég. A részvény több mint 6 százalékot zuhant.
Vágólapra másolva!

Elszomorító teljesítményt produkált a hétfői kereskedés során USA egyik legnagyobb gázipari szereplője, a Chesapeake Energy, miután a társaság a Mississippi Lime-nál található 850 ezer angol holdas (1 angol hold 0,4 hektár) palagáz mezőnek az 50 százalékát eladta az egyik legmeghatározóbb kínai vállalatnak, a Sinopecnek. Az egység a jelenlegi prognózisok szerint 140 millió kőolajegyenértékes készlettel rendelkezik.

Az ázsiai székhelyű vállalat 1,02 milliárd dollárnyi készpénzzel fizet az érdekeltségért, ami több elemző szerint alulbecsüli a területet. A Sinopec holdanként 2400 dollárt fizet, miközben egyes szakértők 3400 dolláros árat tartottak reálisnak, de a Chesapeake Energy még a tavaly júliusi prezentációjában 7-8 ezer dollárra értékelte az érdekeltséget. A SandRidge Energy, aki a Chesapeake vetélytársa a régióban 2011-ben 2750 és 4425 dolláros holdankénti áron vált meg itt fekvő területtől.

A Chesapeake Energy idén 4-7 milliárd dollár értékben ad el eszközöket, mivel a jelenlegi, rendkívül nyomott gázárak mellett és a magas eladósodottság miatt nincs egyszerű helyzetben.

A Sinopec vállalat számára nemcsak a részesedés szerzése a fontos, hanem az is, hogy az amerikai vállalat által használt technológiákhoz is hozzáférhet, melyet később hazai területeken is felhasználhat. Kínában rendkívül nagy mennyiségben található palagáz, a világ legnagyobb készletei itt fekszenek.

A Chesapeak Energy eszközeladása a szektortárs, SandRidge Energy papírjait is a mélybe húzta, hiszen a cégnek 1,85 millió holdnyi területe van a Mississippi Lime körzetben.

Chesapeake Energy napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]