Miért költene milliárdokat a Dellre a Microsoft?

Vágólapra másolva!
A Microsoft 3 milliárd dollárt fektetne a Dell kivásárlásába, hogy így segítsen a bajba jutott számítógép gyártón. A Microsoft természetesen nem csupa jószándékból dobna ki ennyi pénzt az ablakon, így próbálják elkerülni, hogy értékesítéseik tovább essenek az amúgy sem rózsás jövővel kecsegtető PC-piacon. A Dellről még a múlt héten terjedt el, hogy kivezetné részvényeit a tőzsdéről, mivel egy markáns stratégiaváltásra van szükségük az utóbbi idők gyengébb eredményei miatt, és a vezérigazgató szerint ezt tőzsdén kívüli cégként könnyebben meg tudná tenni. A Microsoftnak nem ez lenne az első ilyen befektetése.
Vágólapra másolva!

A Dellnél a múlt héten közölték, hogy kivezetnék részvényeiket a tőzsdéről, és a tranzakció finanszírozásához már 15 milliárd dollárt össze is gyűjtött az egyik kockázati tőke alapkezelő. A CNBC tudósítása során az is elterjedt a piacon, hogy a Microsoft 3 milliárd dollárral beszállna a cég kivásárlásába. A másik vevő a Silver Lake Management nevű kockázati tőke alap lehet, mely a Microsoft mellett javarészben hitelből biztosítaná a kivásárláshoz szükséges összeget. A Silver Lake és a Microsoft jól ismerheti egymást, hiszen a szoftvercég éppen a Silver Lake-től vásárolta meg a Skype-ot alig pár éve.

A Dell paici kapitalizációja 23 milliárd dollár körül mozog, a kivásárlásról szóló pletykák nyomán 3-4 milliárd dollárral nőtt a részvények összesített értéke. Figyelembe véve, hogy az ügyletet elvileg a Dell legnagyobb részvényese, Michael Dell kezdeményezte, a kivásárlásra összeállt konzorciumnak a részvényeknek nagyjából 85 százalékát kellene megvásárolnia.

Forrás: [origo]

Titkos értéket lát Dell a Dellben

A Dell kivásárlását a piac szinte tényként kezel, pedig konkrét vételi ajánlat még nem érkezett. Ha megtörténik a tranzakció, az rendkívül tanulságos fejlemény lehet a PC-piacon, sőt, az egész technológiai szektorban, és akár további ügyletek előtt is utat nyithat. Érdemes ezért megérteni a mozgatórugókat.

A tőzsde a Dellben jelenleg egy vergődő hardvergyártót lát, amely képtelen megküzdeni a PC-piac egyre rohamosabb zsugorodásával, és ezeknek a borzasztó kilátásoknak megfelelően árazza a részvényt. Michael Dell, a cég vezérigazgatója és egyben 15,4 százalékos részesedésével legnagyobb részvényese viszont másként vélekedik a cégről, és úgy gondolhatja, hogy tőzsdén kívül, nagyobb mozgástérrel sokkal több értéket tudna felszabadítani, mint amit a tőzsde most beáraz.

A hírek alapján sikerült is megtalálni a megfelelő befektetőket, akik hisznek benne, hogy a Dell a vergődő PC-gyártóból átalakítható egy vállalati IT-szolgáltatásokat és termékeket kínáló dinamikus céggé. Mindehhez ráadásul rendkívül kedvező finanszírozási környezet társul, a hozamra éhes bankok sorban állnak, hogy finanszírozhassák az ügyletet.

De mit keres itt a Microsoft?

A Microsoft esetleges részvétele a kivásárlásban is érthető. A cég az utóbbi időben egyre hangsúlyosabban igyekszik elmozdulni a hardvergyártás irányába, ezt példázza a Windows 8-ra épülő tabletek referenciájának szánt Surface piacra dobása is. A Microsoft számára az élesedő versenyben egyre fontosabb, hogy vonzó termékkel igyekezzen megmutatni a fogyasztóknak a Windows platformban rejlő lehetőségeket. Ezt célozta a Nokiával kötött, és szintén dollármilliárdos nagyságrendű kiadásokkal járó stratégiai szövetség is.

Még egy fontos szempontot nem szabad elfelejteni: a PC-piac ugyan zsugorodik, de ez a zsugorodás a fogyasztói oldalon tapasztalható, a vállalati felhasználás terén távolról sincs ilyen visszaesés, és nagyon sokáig nem is lesz. A Microsoft bevételének jelentős része, a harmadik negyedévben több mint fele közvetlenül az üzleti, irodai felhasználóktól származott (nem számítva az Windowsból származó bevételeket), így távolról sem hibás elképzelés, ha erre a szegmensre kíván koncentrálni. Feltéve persze, hogy valóban résztvenne a Dell kivásárlásában.

Forrás: [origo]

A Microsoft számára a Dell-lel való szoros együttműködés azt jelentené, hogy egy még mindig hatalmas felhasználóbázissal és egyre növekvő vállalati ügyfélkörrel bíró hardvergyártó segítségével biztosíthatná, hogy a nagyvállalati környezetben ne sérüljön a Windows platform pozíciója. Az más kérdés persze, hogy vajon ez a lehetőség ténylegesen megér-e egy 3 milliárd dolláros befektetést, e tekintetben a Microsoft lépése meglehetősen kockázatos lehet. A vállalat ugyanakkor a múltban már több hasonló kockázatos lépést tett, és nem mindegyik vallott kudarcot. A cég részesedéssel bír a Facebookban, volt idő, amikor befektetett az Apple-be, megvásárolta a Skype-ot, és beszállt a Barnes & Noble nevű könyváruházláncba is.

A Microsoft és a Dell árfolyama

Forrás: [origo]