Hová tűnt a félelem a világból?

Vágólapra másolva!
Nagyon régen nem látott mélységekbe esett a félelem indexeként elhíresült VIX az elmúlt napokban. A válság éveinek tapasztalatai alapján ez nem jelenthet mást, mint a vihar előtti csendet, így rövid távon érdemes felkészíteni magunkat a hisztéria kiújulására és némi részvénypiaci korrekcióra. Főként mivel kockázati tényezőből találhatunk egy szép csokorra valót. Ha kellően távolról tekintünk ugyanakkor az indexre, akkor hirtelen felcsillan a fény az alagút végén: elképzelhető, hogy már nincs is olyan messze a következő "békeidő", több évig tartó részvénypiaci nyugalom sem.Feltéve, hogy február közepén a 2012 DA jelű aszteroida elkerüli a Földet.
Vágólapra másolva!

Már-már extrémnek mondható mélypontra süllyedt a "félelem indexe", az amerikai VIX index 2013 első napjaiban. A költségvetési szakadék átmeneti elkerülése okozta fellélegzéssel az augusztusi mélyponthoz esett a mutató, és sokéves, a válság óta nem látott mélypontokkal flörtöl. Mindez arra utal, hogy a részvénypiac szereplői a sok kockázati tényező és közelgő bizonytalanság ellenére általában véve nyugodtan és optimistán tekintenek a jövőbe.

Vajon téves ez a nyugalom? Vagy éppen a "boldog békeidők" visszatértének előszele? Ha megvizsgáljuk a rövid távú piaci kilátásokat és a VIX többéves történetét, akkor kiderül, hogy kicsit mindkettő. Rövid távon óvatosság ajánlott, de egy vaskosabb korrekcióban már érdemes lehet hosszú távra vásárolni.

Miért lényeges a félelem indexe?

A VIX számítása ugyan meglehetősen bonyolult, de az értelmezése annál egyszerűbb. Az index azt tükrözi, hogy a piaci szereplők mennyire volatilis, azaz ingadozó árfolyamokra számítanak a közeli jövőben. Ha felszökik az index, akkor a befektetők arra készülnek, megnő a bizonytalanság a piacon, és az árfolyamok hektikusabb hullámzásba kezdenek. Ha süllyed a VIX, akkor viszont az viszonylagos nyugalomról árulkodik.

VIX index

A VIX indexet az S&P500 indexre kiírt opciók árazásából számítják, pontosabban az opciók árazási képletében szereplő várt volatilitást (változékonyságot) jeleníti meg. Ha emelkedik, akkor az arra utal, hogy a piaci szereplők bizonytalansága nő, hektikusabb piaci környezetre számítanak rövid távon.


A VIX index ugyan elvben nem foglalkozik a lehetséges árfolyammozgások irányával, pusztán a kiszámíthatatlanságukkal, a múltbeli megfigyelések alapján a részvényárfolyamok meredek esésével párhuzamosan ugrik meg a VIX index, míg a békésebb emelkedő időszakokban csökken le tartósan mélypontokra.

Jól szemlélteti ezt az összefüggést a következő ábra, ahol az S&P500 index és VIX indexet ábrázoltuk együtt (a VIX indexet feje tetejére állítva). A két mutató mélypontjai és csúcsai szinte egybeesnek, bár a drasztikusabb részvénypiaci eséseket mintha hajszálnyival hamarabb jelezné a VIX index. A két indikátor kapcsolata nem meglepő, hiszen a VIX indexet az S&P500 indexre kiírt opciókból számítják, és mivel a jövőbeli várakozásokra vonatkozik, érthető, ha a drasztikus elmozdulásokat is kicsit előbb mutatja.

Ez a halvány előrejelző képessége teszi igazán vonzóvá a VIX indexet, minden egyéb ismert korlátja ellenére is. És ezért nem mindegy, hogy a mostani mélypontok vajon tartósak lesznek-e, vagy felpattanás következik, ami jó eséllyel a részvénypiacok meredek bukófordulójával járhatnak együtt.

Mindig jön valami hiszti

A válság óta nem volt olyan időszak, amikor tartósan hosszú távú mélypontokon tudott volna ragadni a VIX index. A jellemző mintázat a válság kitörése óta a következő: valami váratlan sokk éri a piacokat, erre elszabadulnak az indulatok, a "félelem indexe" meredeken felszökik, majd pedig óvatosan visszaereszkedik a kiindulópontra. A körforgás pedig újraindul, így a mostanihoz hasonló nyugalmasabb időszakok gyorsan újabb hisztiknek adták át a helyüket.

Márpedig bizonytalanságra okot adó tényezőt most is találhatunk szép számban.

  • Az amerikai költségvetési szakadék kérdését még távolról sem oldották meg az amerikai politikusok, februárban viszont az adósságplafonnal együtt kell választ találni a kérdésekre.
  • Továbbra is a fejünk felett lebegnek a globális növekedéssel kapcsolatos kockázatok.
  • A kínai "hard landing", azaz kemény landolás lehetősége nem zárható ki.
  • A sérülékeny európai adóssághelyzet is okozhat még meglepetéseket.
  • Az erőteljes jegybanki stimulusok visszavonása körüli bizonytalanság egyre erősödik a Fed közelmúltbeli bejelentésével.
  • Eközben a jegybanki élénkítés miatti elméleti inflációs fenyegetés is foglalkoztatja a piacokat.
  • Sőt, egy tekintélyes aszteroida halad el a Föld mellett február 15-én, nagyjából a Holdéval megegyező távolságban, ha a fentiek még nem lennének elegendőek (szerencsére egy másik, Apophis névre keresztelt aszteroida csak 2036-os visszatérésekor csapódhat bolygónkba, addig pedig egy csomó minden történhet még a tőzsdéken)

Mindez alapján joggal várhatjuk rövid távon, hogy a relatíve alacsony VIX index pusztán csak a vihar előtti csend, azaz a VIX gyors emelkedése és ezzel párhuzamosan a részvénypiacok esése következhet akár már az előttünk álló pár hétben is.

Lehet, hogy kezdődik a boldog békeidő?

Érdemes hozzátenni, hogy a fentebb leírt kockázati tényezők hatása - egy lehetséges meteorbecsapódást leszámítva - nagyjából ismert, egyik fenti pont sem okozna igazi sokkot a piacon, sőt, egy részük már be is épülhetett az árfolyamokba. Sokkot persze soha nem az ismert dolgok okoznak - futballnyelven szólva "nem számítunk meglepetésre" - teljesen nem zárható ki tehát, hogy az előttünk álló hetekben valami nagy megrázkódtatás érje a világ tőzsdéit.

Az elmúlt évek hullámzásában azt is megfigyelhetjük, hogy a VIX index megugrásai jelezte pánikrohamok mintha egyre kisebb és kisebb hullámokat vetettek volna, erre utal legalábbis, hogy a VIX index egyre alacsonyabb csúcsokat épített. A 2012 tavaszi-nyári görög-spanyol-olasz mizéria hatása, de különösen a költségvetési szakadék miatti aggodalom 2012 végén meg sem közelíti a 2011-es és azelőtti csúcsokat.

A VIX Index alakulása a válság alatt (heti grafikon)

Ebben a tekintetben pedig a mintázat egészen hasonlatossá válik az utolsó tartósabb "boldog békeidő", a 2003 és 2007 közötti emelkedő piac kezdetéhez. 1998 és 2002 között több krízis, az orosz válság, a dél-kelet-ázsiai válság és a dotkom-lufi kidurranása is alaposan megtépázta a piacokat, amit a VIX többszöri nagy kiugrása is jól szemléltet. Aztán a VIX több évre téli álomba szenderült, egy-két átmeneti megugrást leszámítva.

A ilyen hosszú távra tekintünk, akkor nem kizárható, hogy egy újabb hasonló időszak előszobájában járunk, és akár már 2013-ban vagy 2014-ben újabb évtizedes mélypontokat üt majd a félelem indexe, miközben a részvénypiacok is nyugodt emelkedésbe kapcsolnak. Ezt a forgatókönyvet erősíti, hogy a fejlett világban, különösen az Egyesült Államokban nem kirobbanó, de a korábbi lesújtó várakozásoknál élénkebb növekedést vetítenek előre a fontosabb makrogazdasági mutatók.

Ez kedvez a részvénypiacoknak és negatív a kötvénybefektetők számára, ami azt eredményezheti, hogy az elmúlt években látványosan került részvénypiaci befektetések, alapok ismét vonzóvá válhatnak a kötvénypiacról kiáramló tőke számára. Mivel igen hosszú távú képről beszélünk, egyáltalán nem biztos, hogy azonnal elindul ez a trend, és hogy olyan sima lesz, mintha vonalzóval húznák.

A 2003-2007 közötti nyugalmas időszakban is láthattunk persze lendületes felrántásokat a VIX indexben, ami a befektetőket rendkívül kellemetlenül érintette, de utólag visszatekintve eltörpülnek a Lehman-csőd körüli hatalmas zűrzavar mellett. Ezen a ponton tehát szépen kapcsolódik a rövid és hosszú távra megálmodott képünk.

A VIX index hosszú távú alakulása (havi grafikon)

Előbb készülj fel rá, aztán pedig vedd meg az esést!

A rég látott mélységben mozgó VIX index rövid távon azt sejteti, hogy valamiféle korrekció közeleg a piacon. Ehhez akár több fontos indokot is találhatunk, nem beszélve a jelenleg még nem ismert negatív tényezőkről, amik ráijeszthetnek a befektetőkre.

Hosszú távon viszont jó eséllyel közeledünk egy újabb békeidőhöz, még ha nem is a jövő héten vagy a jövő hónapban következik ez be. A legkritikusabb makrogazadasági buktatók már talán ismertek és be is árazódtak, és kis szerencsével már inkább pozitív meglepetések érkezhetnek a világ fejlettebb felén.

Ez nem jelenti, hogy meredek és nyílegyenes emelkedés kezdődne, de a lassú, kiszámítható kilábalás egyértelműen a részvénypiacnak kedvezne. Rövid távon tehát érdemes kis hullámvasútra felkészülni, viszont egy korrekció akár tetszetős vételi lehetőségeket is teremthet 2013-ban.

Még mielőtt túlságosan beleélnénk magunkat azonban a felfedezés örömébe, muszáj leszögezni, hogy a VIX index pusztán egyetlen, és távolról sem tökéletes mércéje a piaci várakozásoknak, így meglehetősen felelőtlen lenne kizárólag erre alapozni a befektetési stratégiánkat.