Sokat fizetnek vissza a bankok az EKB-nak

Vágólapra másolva!
Jövő héten az előzetesen vártnál nagyobb összeget fizethetnek majd vissza az európai bankok az EKB-nak az először nyújtott három éves hitelprogram égisze alatt. A 278 intézménytől 84 milliárd eurós visszafizetést reméltek az elemzők, de 137 milliárd euróra érkezett felajánlás. A piaci szereplők a szép számú törlesztéseket látva az európai adóssággondok további mérséklődésére és a banki problémák enyhülésére számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Az EKB által 2011-ben meghirdetett LTRO program az európai bankok számára kínált három éves futamidejű hitelt alacsony kamatozás mellett. Ezzel a lehetőséggel elsősorban az akkoriban nehéz időket élő spanyol, és egyéb, az eurózóna periféria országaihoz tartozó bankrendszer szereplői éltek, de kisebb mértékben például német bankok is hitelért folyamodtak az EKB-hoz. Összesen 489 milliárd eurót helyeztek így ki, melynek előtörlesztésére a jövő héttől nyílik meg a lehetőség.

Az EKB mai jelzése szerint a bankok 137 milliárd eurót már vissza is fizetnének, ami sokkal kedvezőbb az előzetesen várt 84 milliárd eurós összeghez képest. Az EKB egyes bankok aktivitására vonatkozóan nem közöl adatokat, bár egyes intézmények élni fognak a visszafizetés bejelentésének kedvező kommunikációs fogásával. A spanyol bankok közül például a Banco Sabadell és a Bankinter már jelezte törlesztési szándékát, de hasonlóan tett a brit Lloyds is.

A bankok a hitelprogramot arra használták, hogy likviditásukon javítsanak az eurózóna válsága közepette, de egyesek a hitelből magasabb hozamú periféria kötvényeket vásároltak, mások az olcsó forráshoz való hozzájutást találták meg az EKB-nál.

A piaci szereplők alapvetően kedvezően értékelhetik, ha a korábban vártnál gyorsabban fizetik vissza a bankok a kapott hiteleket, hiszen ez az eurózóna problémáinak enyhülésére utaló jel lehet. Egyetlen heti szép szám persze még kevés lehet a hurrá optimizmushoz, a következő időszakban is rendre pozitív meglepetésekre lesz szükség, hogy valóban levonhassuk az eurózóna válságára vonatkozó következtetést.