Vágólapra másolva!
Nem láttunk nagy meglepetést a Microsofttól a tegnapi gyorsjelentésben, a cég profitja a várakozásoknak megfelelő ütemben zsugorodott éves összevetésben. A PC-piac összecsuklását az új Windowsra átálló üzleti felhasználók vásárlásai jelentős részben ellensúlyozták. A Microsoft viszont titkolja, mennyi tabletet adott el karácsonykor.
Vágólapra másolva!

Nem hozott igazi meglepetést a Microsoft tegnapi gyorsjelentése, a főbb számok terén az elemzői várakozásokhoz meglehetősen közel esett a szoftvercég negyedik negyedéves teljesítménye. A részvény ezzel együtt a zárás utáni kereskedésben 1,5 százalékos eséssel reagált.

A Microsoft eredményei rendkívül szorosan összefüggnek a PC-piac alakulásával, amiről annyit lehet tudni, hogy a negyedik negyedévben még talán erőteljesebb ütemben zsugorodtak az eladások, az IDC 6,4 százalékos visszaesést becsült a szegmensben. A Microsoft eredményeiben ugyanakkor az újonnan megjelent Windows 8 és az üzleti felhasználók vásárlásai tompítani tudták ezt a hatást, bár a csökkenést így sem tudta elkerülni a vállalat éves összevetésben.

Érdekes fejlemény, hogy a Microsoft nem tett közzé konkrét adatot a tavaly negyedik negyedévben piacra dobott új táblagép, a Surface értékesítéseiről. Ez azt is jelentheti, hogy nem sikerült szemkápráztatóan a debütálás. Az első pletykák 1 millió darab eladott táblagépről szóltak, ami nem tekinthető kifejezetten gyenge eredménynek, de egyértelműen kevés ahhoz, hogy azt mondhassuk, a termék berobbant a piacra. A szórakoztatóelektronikai divízió, amelyhez az Xbox játékkonzol is tartozik, ezzel együtt szokás szerint jól teljesített negyedéves növekedés terén a karácsonyi bevásárlások miatt, de a divízió árbevétele éves összevetésben, azaz 2011 karácsonyi szezonjához képest zsugorodott, ami arra utal, hogy az aktuális Xbox verzió "elfáradt", szükség van a termékvonal frissítésére.