Ennek fele sem tréfa: már az IMF vezető közgazdásza is figyelmeztet

Vágólapra másolva!
Túlzott pénzpiaci optimizmusra figyelemztet az IMF vezető közgazdásza, aki szerint a befektetők nem vesznek figyelembe számos olyan előttünk álló gazdasági kihívást, melyek kockázatokat jelenthetnek a piacokra nézve. Azt, hogy lufit fújt-e a piac, egyelőre nehéz lenne megmondani Olivier Blanchard szerint. Az IMF legfrissebb kitekintőjében visszavágta gazdasági növekedési előrejelzéseit a legutóbbi októberi prognózishoz képest. A legfrissebb várakozás szerint 3,5 százalék lehet a bővülés üteme a világon, jövőre azonban még ennél is nagyobb, 4 százaléko növekedés jöhet.
Vágólapra másolva!

Túlzott az optimizmus

Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza szerint a piacokon már túlzott optimizmust láthatunk, hiszen a globális gazdasági kihívások miatti kockázatokat talán nem kellő mértékben árazzák a befektetők. Az magától értetődő, hogy a pénzügyi piacok mozgásai időben a reálgazdasági folyamatok előtt járnak, a kérdés csak az lehet, hogy most mennyire szaladtak előre, mutatkoznak-e már a lufi jelei az árfolyamokban. Jelenleg erre a kérdésre nehéz lenne választ adni Blanchard szerint.

A japán jegybanki politika kapcsán a piaci szereplők körében ismét egyre többet emlegetett devizaháború jelenségét Blanchard mesterségesen felkapottnak tartja, és szerinte helytelen erről beszélni az ismert körülmények tekintetében. Blanchard nem osztja azokat a félelmeket, melyek szerint a feltörekvő piacokra áramló nagyobb mennyiségű tőke eszközárbuborékok kialakulásának reális kockázataival járna. Amennyiben a kisebb országokba irányuló tőke túlzott méreteket öltene, bizonyos szabályozói korlátok bevezetésére lehet szükség.

Az eurózóna lehúzza a növekedést

3,5 százalékra vágta vissza globális gazdasági növekedési előrejelzését 2013-ra az IMF, a legutóbb októberben közétett világgazdasági kitekintőjében még 3,6 százalékos bővüléssel számoltak. Az eurózónával kapcsolatban eddig sem mutatkozott túlságosan optimistának az IMF, amire most még rá is tudtak rakni egy lapáttal. A legfrissebb prognózis szerint 0,2 százalékos zsugorodás várható a korábbi 0,1 százalékos növekedési várakozással szemben.

Az USA-val kapcsolatban viszont továbbra is optimista a Valutaalap, a 2 százalékos GDP-növekedési prognózis csupán 1 százalékponttal marad el az októberitől. Ennek hátterében a kedvező pénzpiaci környezet és a lakáspiacon bekövetkező pozitív fordulat áll.

Jövőre még az ideit is megfejelheti majd a világgazdasági növekedése, hiszen az IMF prognózisa szerint a lendület 4,1 százalékos bővülésre fog gyorsulni. Hasonlóan magas értéket legutóbb 2010-ben regisztráltak, akkor 5,1 százalékos volt a növekedési ütem.