Esik a forint a rossz adat után

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknál lényegesen gyengébb lett a novemberi ipari termelési adat Magyarország, a várt 3,5 százalékos visszaesés helyett éves alapon 6,9 százalékos volt a zsugorodás. A forint negatívan reagált az adatra, már több mint 1,5 forintot gyengült az euróval szemben a hazai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

Gyengülni kezdett az euró ellenében a forint, miután ma reggel egy rendkívül gyenge ipari termelési adat jelent meg. 6,9 százalékot zuhant a mutató éves alapon november során, ami lényegesen rosszabb, mint a Bloomberg konszenzusban szereplő 3,45 százalékos visszaesés.

Az adatok alapján látható, hogy egyre jobban kezd begyorsulni az ipari termelés zsugorodása.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A makrogazdasági mutató publikálása után a forint gyengülni kezdett az euróval szemben, mintegy 1,5 forinttal ér kevesebbet a reggeli órákhoz képest a hazai fizetőeszköz.

EURHUF grafikon (1 perces)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A zloty euróval szembeni mozgása alapján azt lehet látni, hogy a devizagyengülés inkább hazai eredetű, hiszen az EURPLN szinte ugyanott tartózkodik, ahol tegnap volt.

Az egy hónappal korábbi szintjéhez képest a forint már több mint 3 százalékot gyengült az euró ellenében, miközben a zlotyval szinte ugyanazon a szinten kereskednek, ahol egy hónappal ezelőtt.

A forint és a zloty euróval szembeni relatív mozgása (1 hónap)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]