Orbán: majd mi megcsináljuk az e-útdíj rendszert

Vágólapra másolva!
Az állam saját hatáskörében valósítja meg az elektronikus útdíjszedési rendszert - jelentette be a kabinet döntését Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Vásárosnaményban, a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón. Bár a Getronics tendertől való napokkal ezelőtti visszalépését követően még talán volt némi remény, hogy egy újabb közbeszerzési eljárás során a T-Systems is a rendszer kiépítésének lehetséges befutói között legyen, Orbán mai szavai egyértelműsítették a kormány szándékait. Bár a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az e-útdíj rendszer kiépítéséből fakadóan nem lesz elcsúszás a költségvetésben, a forint árfolyama mintha a beszéd megjelenésével egyidőben kezdett volna gyengülésbe.
Vágólapra másolva!

Megcsinálják házon belül az e-útdíj rendszert

A kormányfő közölte, miután visszalépett az elektronikusútdíj-tendertől a nyertes Getronics, a kabinet két lehetőséget mérlegelt: új pályázat kiírását és az állami megvalósítást - írja az Origo. Végül az utóbbi mellett döntöttek. A költségvetésben rendelkezésre fog állni az a bevétel, amelynek az e-útdíjból kell befolynia - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ugyanez igaz a pénztárgépeknek az adóhatósághoz történő bekötésére is.

A piaci szereplők úgy tűnik kétkedve fogadják a miniszterelnök szavait, hiszen a beszéd részleteinek napvilágra kerülésével párhuzamosan a forint árfolyama gyengülésbe kezdett. Sokan kétkedve szemlélhetik a kijelentést, hiszen az eredetileg tervezett júliusi indulásig már talán túl rövid idő állhat a rendelkezésre az e-útdíj rendszer kiépítésére. Pláne úgy, hogy a kormányzati cégek egyike sem tudja a rendszer gyors megvalósításához elengedhetetlen szakmai hátteret felmutatni.

Elszállt a remény

A Getronics hétvégi visszalépését követően még felcsillant a remény, hogy egy újabb körös közbeszerzési eljárás során esetleg a tenderen korábban a második legvonzóbb árat benyújtó MTelekom-leány, a T-Systems is lehetőséghez jut, a miniszterelnök szavai azonban ezt a szcenáriót kizárják. Az újabb közbeszerzés helyett inkább a rendszer házon belüli kiépítése mellett döntött a kormány, bár hogy ezt pontosan hogy fogják kivitelezni, az egyelőre nagyon homályosnak tűnik számunkra.

Az állami cégeknek vélhetően nincs kompetenciája az e-útdíj rendszerek kiépítésében (ha lenne, akkor a korábbi közbeszerzése sem lett volna már szükség), vagyis alvállalkozókra lesz szükség a rendszer felállításához. Márpedig aki ért a megvalósításhoz, az részt vett a korábbi tenderen, vagyis akár azt is gondolhatnánk, hogy ők is hozzájárulhatnak majd a munkálatokhoz, a közbeszerzési bonyodalmak elkerülésével. Még ha így is lenne, csak nagyon kicsi valószínűsége lehet annak, hogy a T-Systems végül részesedhessen az ügyletből, ne feledjük ugyanis, hogy a közbeszerzési eljárás kapcsán a kormány a Getronics-ot szerette volna a tender befutójaként látni (részben az általa kínált legalacsonyabb kiépítési díj miatt is).

A Magyar Telekom árfolyamára nem gyakorolnak hatást Orbán szavai, hiszen bár a lehetősége a hét elején megcsillant, hogy akár a T-Systems is befutó lehessen egy később várható e-útdíj tenderen, a piaci szereplők vélhetően nem számoltak ennek tényleges hatásaival.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)