"Zaftos" sztoriként tálalják külföldön Matolcsyék lépését

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleménye szerint a forint elmúlt napokban bemutatott gyenge szereplése mögött az áll, hogy vészjósló Nouriel Roubini a hírlevél olvasóinak a forint shortolását javasolta. Mint ismert, a múlt héten héthónapos mélypontra gyengült a forint az euróval szemben.Az NGM által küldött reakció az utóbbi időszakban a tőzsdei közönség előtt egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Business Insider szerkesztőinek figyelmét is felkeltette, "zaftos" sztoriként tálalva a történteket.
Vágólapra másolva!

13:02

Az utóbbi időszakban befektetői körökben egyre nagyobb figyelemnek örvendő Business Insider is felfigyelt az NGM furcsa reakciójára. "Zaftos" sztoriként tálalják a történteket, bár elismerik, hogy mélyebben egyelőre nem ismerik a kommunikációs ütés váltás mögötti okokat.

11:50

A baljós jóslatairól elhíresült Nouriel Roubini miatt gyengült az elmúlt hetekben a forint az euró ellenében a Nemzetgazdasági Minisztérium ma megjelent közleménye szerint.

"Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem - ahogy az a spekulánsokra oly jellemző - ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat" - írja közleményében az NGM.

A tárca úgy véli, a forint rossz szereplését a spekulánsok válthatták ki, mivel a múlt héten a Roubini nevével fémjelzett elemzőcég az ügyfelei részére a forint shortolását javasolta, tehát olyan pozíciók felvételét, mely a hazai fizetőeszköz gyengüléséből profitál. Az indoklás szerint az IMF megállapodás hiánya miatt érdemes a forint ellen pozíciót felvenni.

A forint a ma reggeli kereskedést gyengüléssel kezdte, 298 fölé kúszott az EURHUF árfolyama.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

Aranykereszt taszíthatja mélybe a forintot

Az EURHUF technikai képe sem fest jól, december eleje óta minthat irányt váltott volna a hazai az árfolyam, folyamatosan gyengül a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

December másodi felében szökkent a 200 napos mozgóátlag fölé az EURHUF kurzus, majd nem sokkal azután a 290-es szintet is átlépte a deviza.

Hosszabb távon viszont a forint szempontjából egy rendkívül negatív jelzés készül kirajzolódni, melyet aranykereszt-jelzésnek hívnak. Az 50 napos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlagot készül átszakítani úgy, hogy az árfolyam ezen szintek fölött mozog.

A grafikon alapján a következő komolyabb ellenállás 305 forint körül húzódik.

EURHUF napi grafikon

Forrás: [origo]