Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A KFC gyorséttermeket üzemeltető Yum Brands a kínai értékesítés 6 százalékos visszaesésére számít a negyedik negyedévben. A visszaesés a korábban bejelentettnél is nagyobb lesz, mivel a társaság egyik beszállítója ellen indított vizsgálatok miatt sokan elkezdték bojkottálni a KFC ételeket az országban. A tőzsdezárás utáni kereskedésben több mint 5 százalékot esett a részvény árfolyama a hír hallatán. 
Vágólapra másolva!

A tőzsdezárás utáni kereskedésben több mint 5 százalékot esett a KFC gyorséttermek tulajdonosának, a Yum Brands-nek az árfolyama, miután a cég közölte, hogy a negyedik negyedévben 6 százalékkal esett a már egy éve is nyitva lévő üzleteinek forgalma Kínában.

A társaság korábban 4 százalékos visszaesésre számított, de az egyik beszállítójával kapcsolatos problémák miatt ennél is gyengébb számokat lehet majd látni a gyorséttermeket üzemeltető Yum Brands negyedik negyedéves eredményeiben (február 4-én publikálja a társaság a tényleges számokat). A mostani bejelentésből az is kiderül, hogy 3,24 dolláros egy részvényre jutó eredményre lehet számítani 2012-ben, ami némileg elmarad a Bloomberg által megkérdezett elemzők 3,26 dolláros várakozásától.

Forrás: [origo]

A társaság számára nagy jelentőséggel bír a kínai piac, ugyanis profitjának nagyjából fele származik az ázsiai térségből. Ez nem meglepő, ugyanis a Yum Brands számít a legnagyobb nyugati gyorsétterem társaságnak a kínai piacon mind az éttermek száma, mind pedig azok árbevétele alapján.

A kínai értékesítés visszaesése egy múlt hónapban indult vizsgálatra vezethető vissza. A kínai hatóságok azt állították, hogy a Yum Brands egyik beszállítója esetén a csirkéknek adott növekedési hormonok és antibiotikumok mennyisége meghaladta a megengedett szintet. Emiatt fogyasztók egy csoportja elkezdte bojkottálni a KFC gyorséttermek ételeit. Tekintve, hogy az utóbbi években robbanásszerűen tudott nőni a nyugati gyorséttermek értékesítése az ázsiai országban, ráadásul az alapanyagok minőségének is nagyon jó híre volt, a mostani vizsgálatok akár hosszabb időre is hátrányosan hathatnak a Yum Brands kínai növekedésére.

November folyamán, amikor a társaság először figyelmeztetett, hogy 4 százalékos csökkenést vár Kínában, a részvényeinek árfolyama több mint 10 százalékot zuhant. A 2009-es év óta ez az első olyan eset, hogy csökkenést fog publikálni a cég a már egy éve is nyitva lévő kínai üzleteinek vonatkozásában.

Elemzők szerint azért is különösen aggasztó a történet, mert a kínai gazdaság újra szépen növekszik, ráadásul egyéb társaságok, mint például a Starbucks továbbra is növekedést tudnak felmutatni.

Yum! Brands
Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről