Megugrottak a piacok a remek makroadatokra

Vágólapra másolva!
Kedvező makroadatokat tettek közzé ma a tengerentúlon, mind a december havi lakásépítési adat, mind pedig az öt éve nem látott mélységbe eső heti új munkanélküli segélyek száma felvillanyozhatta a befektetőket a vegyes, de inkább negatív banki gyorsjelentések után. 
Vágólapra másolva!

A megkezdett lakásépítések száma évesítve 954 ezerre emelkedett decemberben az Egyesült Államokban, szemben az elemzők által várt 890 ezer és az előző havi 861 ezer helyett. Utoljára 2008 végén láthattunk ilyen kedvező adatokat. A kiadott építési engedélyek száma nem okozott meglepetést, a 903 ezres érték megfelel az elemzők által várt 905 ezres szintnek.

A heti új munkanélküliségi segélyek száma a várt 370 ezer helyett csupán 335 ezerrel bővült, ami 37 ezer fős csökkenést jelent a megelőző hét 372 ezerre korrigált szintjéről. Az egyébként rendkívül volatilis és emiatt megbízhatatlan makroadat szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt járt ugyanilyen mélységben, ami jól jelzi az amerikai munkerőpiac lassú, de egyre biztosabb kilábalását a válságból.

Az egyaránt kedvező lakáspiaci és munkaerőpiaci adatok hatására az európai indexek és az amerikai határidős indexek is megugrottak valamelyest, a legfontosabb amerikai határidők 0,4-0,5 százalékos emelkedést jeleznek előre nyitásra.