Masszív ellenállások állták útját a nyersanyagpiacoknak

Vágólapra másolva!
Megtorpantak az árfolyamok a kritikus technikai szintek közelében, többnapos mozgások rövidebb- hosszabb trendek törtek meg az elmúlt napokban. Több termék esetében is markáns fordulatokat láthattunk az elmúlt napokban: az emelkedések csökkenésbe, az erősödések korrekcióba csaptak át.
Vágólapra másolva!

Kedden és szerdán is megpróbálta meghódítani a 97 dolláros szintet a WTI crude kőolaj árfolyama, de mindkét kísérlet sikertelen maradt, ráadásul a csalódott befektetők tegnap már egyhetes mélypontjára taszították a befuccsolt erőlködést látva. Ma is ezen a szinten találjuk 95,5 dollár körül ingadozik az árfolyam.

Hasonló módon sikertelen kitörési kísérletet láthattunk az arany piacán is. A nemesfém már több napja küzdött az 1690 dollár feletti ellenállással, de a sikertelen próbálkozás itt is az eladók bátorságát hozta meg és meg sem állt a szintén egyhetes mélypontnak számító 1680-as szintig. A jelenlegi technikai kép sokkal inkább az 1650-et valószínűsíti, mint az 1700 feletti kimenetelt a közeljövőben.

Az ezüst is korrigál ma délelőtt, de a rövid idő alatt kiépített közel 10 százalékos izmosodásának csupán töredékét vesztette el és egyelőre sokkal egészségesebben néz ki a grafikonja, mint az aranyé; itt még nem veszett el az esély a további menetelésre. A platina vészelte át a legjobban a korrekciós hullámot így jelenleg is 10 dollárral az arany felett kereskedik.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Korrekciós fázisba érkezett a gabonapiac is. A január 11-ei USDA riport óta szépen emelkedtek a gabonák, de itt is a nyereségrealizálások nyomták lefelé az árfolyamokat az elmúlt napokban. A fundamentumok továbbra is erősek és lassan előtérbe kerülnek az időjárási aggodalmak az északi féltekén is. A következő napokban érdemes lesz figyelni az árfolyamok alakulását, tudnak-e tovább menetelni egy egészséges korrekció után?

Búza árfolyama

Forrás: [origo]

A teljes reménytelenségből küzdötte viszont vissza magát a cukor árfolyama. Két és fél éves mélypontot ütött 18,07-centen az árfolyam tegnap az amerikai nyitás előtt, innen pattant meg 50 pontot a kurzus és zárt egyhetes csúcson. A cukor árfolyama hónapok óta erős nyomás alatt volt, a világ minden tájáról rendkívül jó termésről és terméskilátásokról számoltak be, jóval magasabb számokról, mint az elmúlt években és nagyobb kínálatról, mint a termék iránti aktuális kereslet a világpiacon. A héten úgy tűnt nem bírja tovább az édesítő és újabb mélységek felé indul, de tegnap igen markáns fordítónapon van túl és akár láthattuk is a lokális mélypontját is.

Újra erőre kapott a kávé, kiheverte a keddi közel 5 százalékos pofont és tegnap már 1 százalék felett erősödött.

Cukor árfolyama

Forrás: [origo]