Lila ködben úsznak a befektetők

Vágólapra másolva!
Soha nem voltak még ennyire optimisták a befektetők a részvénypiacokkal kapcsolatban, mint most -legalábbis a Bloomberg legfrissebb felmérése szerint. A társaság kérdőívét kitöltő neves pénzügyi szakemberek szerint a világgazdaság újra fellendülőben van, amit bizonyít, hogy az USA elkerülte a költségvetési szakadékot, javulnak az amerikai makrogazdasági mutatók, az eurózóna adósságválsága enyhül, és Ázsiában is pozitív folyamatok indultak el. A kilátások javulása erősíti a piac optimizmusát, ami az alacsony kamatszintek miatt növekvő kockázati étvággyal együtt a részvénypiacok felé terelheti a befektetőket.    
Vágólapra másolva!

A nemzetközi befektetők három és fél éve nem voltak ennyire optimisták a részvénypiacokkal kapcsolatban, mint most. A Bloomberg decemberi felmérében résztvevők kétharmada portfóliójuk részvényekkel való bővítését tervezi a következő fél év során, és a kérdőívet kitöltők 53 százaléka szerint ezek az eszközök fogják a legnagyobb hozamokat biztosítani az elkövetkezendő egy-két évben. Ez az arány még soha nem volt ilyen magas a Bloomberg vizsgálatának 2009-ben kezdődő történetében, ami így pontosan 17 százalékponttal haladja meg a novemberi legutolsó felmérésen hasonlóan optimistán nyilatkozók arányát.

Az optimizmus hátterében többek között a javuló amerikai makrogazdasági mutatók miatt az amerikai gazdaságba vetett növekvő bizalom áll. A piaci szereplők szerint a világ legnagyobb gazdasága újra a rendes növekedési pályára áll. Ezen túl Európában is enyhül az eurózóna adósságválsága miatti feszültség.

Gyakorlatilag hasonló gondolatokat fogalmazott meg a felmérésben résztvevő Nariman Behravesh, az IHS vállalat vezető közgazdásza is, aki a héten kezdődő öt napos Davos-i konferencián is részt vesz. Szerinte erőteljes optimizmusra adhat okot, hogy az USA (ideiglenesen) elkerülte a költségvetési szakadékot, Európa továbbra sem omlott össze, és Kína gazdasága két év után először bővült növekedő ütemben.

Ezen túl Japánban épp ma jelentette be a Bank of Japan a gazdaság felpörgetésére szánt legújabb korlátlan eszközvásárlási programját, mely jövő év elején fog kezdődni. Az intézkedéseket a decemberben megválasztásra került új miniszterelnök erőteljes nyomására vezetik be, aki fiskális intézedésekkel is igyekszik beindítani a gazdaság megrekedt szekerét. Ez az erőteljes elkötelezettség pedig szintén a részvénypiaci optimizmus erősödéséhez vezet.

A piaci szereplők várakozásainak javulását mutatja, hogy a Bloomberg kérdőívét kitöltők 35 százaléka szerint a világ gazdasága javuló pályán mozog. Ezzel az optimisták kétszer többen vannak a felmérésben negatív kilátásokat megfogalmazó résztvevőknél.

Ciaran Woods a Citigroup elemzője szerint a részvénypiacok emelkedését segítheti, hogy a befektetőknek kezd elegük lenni a negatív reálhozamot ígérő biztonságosabbnak tekintett eszközökből, és emiatt hajlandóak nagyobb kockázatot vállalni a magasabb hozamot ígérő részvényekkel. Ezt alátámaszthatja, hogy a megkérdezettek nagy többsége szerint az államkötvények lesznek az év legrosszabb hozamú befektetései. Az egyik legbiztonságosabbnak tekintett amerikai és német tíz éves államkötvény hozamok már amúgy is rekordalacsony szint közelében vannak.

Forrás: [origo]

Ron Anari, az ICAP Plc tőzsdeügynökség elnöke szerint -aki részt vett a Bloomberg felmérésében is- a következő öt évben az amerikai részvénypiac lesz a legjobb hely a befektetéseknek, mivel a Fed elkötelezettsége a gazdaság fellendítésére igencsak vonzóvá teheti az USA-t. Ezzel szemben Európával kapcsolatban igencsak pesszimisták a megkérdezettek, 35 százalékuk szerint az öreg kontinens lesz a legrosszabbul teljesítő a globális részvénypiacok közül a következő egy évben. A kilátások viszont itt is javulnak, ez az arány novemberben még 41 százalék, májusban pedig 62 százalék volt.

Görögország csődjével kapcsolatban is csökkent a pesszimisták aránya, már "csak" 69 százalékuk gondolja úgy, hogy a déli ország fizetésképtelenné válhat, ami 2010 szeptembere óta a legalacsonyabb érték. A portugál csőddel kapcsolatban az egy évvel ezelőtti 60 százalék helyett már csak 30 százalék nyilatkozik borulátóan, míg 68 százalékuk szerint Spanyolország továbbra is megőrzi hitelképességét.