Kifakadt a bankvezér: sok problémát nem sikerült megoldani

Vágólapra másolva!
Számos problémát nem sikerült még megoldani, az új szabályozások pedig csak még bonyolultabbá tettek bizonyos dolgokat, mondta Davosban a JP Morgan vezérigazgatója. A véleményét kendőzetlenül megfogalmazó menedzser szerint a bankok semmivel sem átláthatatlanabbak mint más szegmensek vállalatai, egyszerűen csak komplexebb a működésük.
Vágólapra másolva!

A szabályozó hatóságok képviselőivel és más banki vezetőkkel tartott panelbeszélgetésen a JP Morgan első embere arról beszélt, hogy a válság óta továbbra is számos dolog van még, amire nem sikerült megoldást találni. Ennek egyik oka, hogy egyszerre túl sok problémát szeretnének túl gyorsan orvosolni a szektor képviselői.

Az eredménye mindennek viszont az lesz, hogy a következő öt évben sem a problémák helyrehozásán, hanem téves információk alapján az egymásra való mutogatáson és a bűnbakkeresésen lesz majd a hangsúly.

A vezető nyíltan vállalta véleményét, melyet sok esetben a szabályozó hatóság képviselői akár túl erősnek is találhattak. A menedzser szerint például a hatóságok sem tudtak lépést tartani és megbirkózni az új szabályokkal, mert egyszerűen túl sok feladat szakad a nyakukba.

Az utóbbi időszakban a bankokat több vád is érte az átláthatatlan kockázataik miatt, melyre Jamie Dimond határozottan rácáfolt. A pénzintézetek semmivel sem átláthatatlanabbak, mint bármely más szegmens vállalatai, egyszerűen komplex a működésük.