Mobilon pörög igazán az online bazár

Vágólapra másolva!
A várakozásokkal összhangban levő negyedik negyedéves gyorsjelentésről számolt be a világ legnagyobb online piacát működtető eBay. Ezzel párhuzamosan idei várakozásait is közzétette a menedzsment, ami egyrészt kétszámjegyű növekedést vetít előre 2012-höz képest, másrészt pedig optimista esetben az elemzői várakozásokat is túlszárnyalhatja.
Vágólapra másolva!

Jól sikerült a karácsonyi szezon a mobil miatt

Kis mértékben, de sikerült felülmúlnia az elemzői várakozásokat negyedik negyedéves gyorsjelentésével a világ legnagyobb online piacát üzemeltető eBaynek. Az időszak eredményét nagyban támogatta a rendkívül jól sikerült karácsonyi bevásárlási szezon. November végén, a vásárlási láz kezdete előtt már mi is felhívtuk a figyelmet, miszerint a legtöbbet az online kereskedők profitálhatnak majd a karácsony közeledtéből.

Az árbevétel 18 százalékkal 3,99 milliárd dollárra ugrott a negyedévben, amivel minimálisan ugyan, de sikerült felülmúlni a 3,98 milliárd dolláros Bloomberg konszenzust. A profit terén is hasonlóképp teljesített az eBay, 70 centes egy részvényre jutó eredménye enyhén jobb lett, mint a 69 centes elemzői várakozás.

Forrás: [origo]

Igen jól sikerült az online cégek számára legforgalmasabb napnak számító Cyber Monday, a mobil eszközökön történő vásárlások ugyanis megduplázódtak az egy évvel korábbihoz képest, míg a PayPal fizetések volumene megtriplázódott. Az üzletágak közül a PayPal értékesítése 24 százalékkal, míg a piactéré 16 százalékkal ugrott meg éves alapon.

Black Friday és Cyber Monday

Karácsonyi bevásárlási szezon hagyományosan a hálaadást követő első pénteken, azaz fekete pénteken indul. Az elnevezés is onnan ered, hogy ezen a napon billen át "feketébe", azaz nyereségbe a cégek éves eredménye. Ennek mintájára indult el az e-kereskedelemben a Cyber Monday, amely a hálaadást követő első hétfőnek felel meg. Alakulásukat a befektetők kiemelt figyelemmel szokták követni.



Kétszámjegyű bővülést vár a menedzsment

Az online kereskedő 2013-ban további expanzióra számít a legfrissebb előrejelzése szerint. Az első negyedévben 60-62 centes egy részvényre jutó profittal számol a menedzsment, ami éves alapon 8-12 százalékos növekedésnek felelne meg. Az értékesítés terén még ennél is nagyobb, 11-14 százalékos felfutás szerepel a prognózisban, ezek alapján 3,65-3,75 milliárd dollár lehet a január-márciusi bevétele a cégnek.

Forrás: [origo]

Éves szinten még ennél is optimistább az eBay vezetése, ugyanis az árbevétel tekintetében 14-17 százalékos, míg a nyereségben 14-16 százalékos expanzió várható 2013-ban. Pozitívum, hogy az optimista forgatókönyv mindkét soron meghaladja az elemzői konszenzust.

Forrás: [origo]

Az eBay teljesítménye és John Donahoe vezérigazgató 2008 márciusi kinevezése óta szoros összefüggést lehet felfedezni, ugyanis színre lépése óta 75 százalékot emelkedett az árfolyama, továbbá az értékestés 14 egymást követő negyedév során mutat emelkedést.

A tegnapi amerikai piaczárást követően közzétett gyorsjelentést pozitívan fogadták a befektetők, árfolyama 1,2 százalékot emelkedett a zárás utáni elektronikus kerekedés során. Ezzel a kurzus még közelebb került a 2004 decemberében felállított 59 dollár feletti történelmi csúcshoz.

eBay (Nasdaq - heti grafikon)

Forrás: [origo]