Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Káros hatásai lennének Matolcsy elképzeléseinek

Vágólapra másolva!
Káros gazdasági hatásai lennének, és a jegybanki hitelességet is rombolná, ha az MNB újonnan kinevezett vezetése alternatív monetáris élénkítésbe kezdene, mondta Simor András a Reutersnek. A márciusban távozó jegybankelnök szerint hitelességi problémára utalhat, hogy miközben a befektetők az alapkamat csökkenésére számítanak az előttünk álló időszakban, a három százalékos célnál magasabb inflációra számítanak.
Vágólapra másolva!

Simor szerint a magyar gazdaság számára a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika nagy problémát jelent, a jegybank eddig azon dolgozott, hogy ennek negatív hatásait próbálja mérsékelni. Amennyiben a jegybank alternatív eszközökkel kezdene monetáris élénkítésbe, az a jegybanki hitelesség rombolásával járna. Kiszámíthatatlan jegybanki lépések a magyar gazdaság helyzetét érdemben rontanák a jegybankelnöki székből március elején távozó Simor szerint.

Hitelességi problémára utalhat, hogy miközben a befektetők az alapkamat csökkenésére számítanak az előttünk álló időszakban, a három százalékos célnál magasabb inflációra számítanak. Simor emlékeztet arra is, hogy a jegybank az utóbbi években a régióban egyedülálló módon hajtott végre nem konvencionális lépéseket olyan mértékben, ami egy kis, nyitott gazdaság számára még megengedhető.

Az utóbbi időszakban a piac által a jegybanki vezetés legnagyobb esélyeseként számon tartott Matolcsy György többször is jelezte, hogy a jegybanknak alternatív lépések használatát is be kell majd vetni (mint az amerikai vagy brit jegybankoknak) a gazdaság élénkítése érdekében. Magyar makrofronton ezért is az idei év egyik, ha nem a legnagyobb eseménye lesz majd a márciusi jegybankelnök választás, melyet megelőzően már februárban megnevezhetik Simor utódját. Egyelőre csak találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy ki ülhet a jegybank elnöki székébe (legutóbb Pleschinger Gyulát nevezte meg az RBS esélyesként), Orbán Viktor mai nyilatkozatában sem lehetett ezzel kapcsolatos részleteket elcsípni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről