Vágólapra másolva!
Elképesztő emelkedést mutattak be az elmúlt hónapok során az európai luxusipari cégek. Ugyan pici megbotlásokat lehet látni néhány grafikonon, de ha javul a hangulat a piacokon, akkor újabb történelmi csúcsokat üthetnek a papírok.
Vágólapra másolva!

LVMH (Párizs): Történelmi csúcs közelében

Történelmi csúcs közelében kereskednek az LVMH papírjaival a párizsi parketten. A részvény a 142 euró körüli szintről valamelyest lecsúszott, de a 76,4 százalékos Fibonacci jól megtartotta. Felpattanás esetén a 142 eurós ellenállás átszakítását követően 151 euróig is elszáguldhat a papír, amit a 138,2 százalékos Fibonacci jelöl ki.

Óvatosságra inthetik a befektetőket az indikátorok, hiszen az MACD eladási szignált jelez december óta, míg az RSI csökkenő trendben araszol a déli irány felé. Ha a 76,4 százalékos Fibonacci megroppan, akkor 135 euró körül az 50 napos mozgóátlag az emelkedő trendvonallal párosulva megmentheti a lejtmenettől a részvényt. Ha nem sikerül, akkor 130 euró körül az 50 százalékos Fibo lehet fontos támasz.

Louis Vuitton Moet Hennessy (Párizs)

Forrás: [origo]

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.



CHRISTIAN DIOR (Párizs): A legmagasabb pontja körül motoszkál

Az LVMH-hoz hasonlóan történelmi csúcs közelében mozog a Christian Dior árfolyama. A papír a 135 euró körül némileg megakadt, de a 20 napos mozgóátlag és a 76,4 százalékos Fibonacci sikeresen megtartotta. Ha sikerül megindulnia a részvénynek, akkor 145 euróig is eljuthat a Dior. Az RSI emelkedő trendje megerősíti az árfolyam mozgását.

Ha a 135 eurós szintet nem sikerül átlépni és esni kezd a papír, akkor a 124 eurónál az 50 napos mozgóátlag mentheti meg a részvényt. Ha az sem tart ki, úgy 120 eurónál az 50 százalékos Fibonacci lehet a Dior segítségére. Az MACD eladási szignálja megkérdőjelezi a további emelkedést.

CHRISTIAN DIOR (Párizs)

Forrás: [origo]

MACD

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.



LUXOTTICA GROUP (Milánó): Új csúcsra ugrott

Újabb történelmi csúcsra ugrott a mai kereskedés során az olasz Luxottica luxusipari cég kurzusa 33 euró felett. Amennyiben folytatódik az emelkedő trend, úgy a 138 százalékos Fibonacci-vonal által kijelölt 35,4 eurós szintet is megcélozhatja az árfolyam. A hegymenet folytatódását erősíti az RSI és az MACD emelkedő trendje is.

31 euró közelében található az első támaszszint, melyet az 50 napos mozgóátlag képez. Ezt követően a 61,8-es Fibo állíthat akadályt a lejtmenet elé 30,7 eurónál. A hosszabb távú emelkedő trend szint komoly támasznak számíthat, ugyanúgy, mint a 2007 során felállított 29 eurós csúcs.

LUXOTTICA GROUP (Milánó)

Forrás: [origo]

CIE FINANCIERE RICHEMONT (Zürich): Nagyot ugorhat

Nemrégiben tört ki a korábbi emelkedő trendcsatornából a luxusipari cég kurzusa és állított fel újabb történelmi csúcsot a 78 frankos szint közelében. Felpattanás esetén a korábbi sávmagasság eltolásából kapott 86 frankos szintet is megcélozhatja az árfolyam. Kedvező jel az MACD emelkedő trendje, illetve vételi jelzése.

Ha nem tud a korábbi sávtető felett ragadni a kurzus, akkor első körben az 50 napos mozgóátlagban bízhat a papír, majd a sávaljban 67 frank közelében. Ezt követően 64, illetve 58 frankos szintek ígérkeznek fontosabb támaszszintnek, de a közöttük húzódó 200 napos mozgóátlagra is érdemes lehet odafigyelni.

CIE FINANCIERE RICHEMONT (Zürich)

Forrás: [origo]

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.



PPR (Párizs): 10 éves csúcson

Legutóbb 2002 első napjaiban járt hasonló magasságokban a francia luxuskonszern árfolyama, amely a hegymenet folytatódása esetén előbb a 157 eurós szintet, majd akár pozitív esetben a 172 eurós magasságokat is megcélozhatja. Ezen a szinteken pedig 2000-2001 környékén járt legutóbb a kurzus.

Az 50 napos mozgóátlag ígérkezik a kurzus elsődleges támaszának 140,7 eurónál. A következő fontosabb szint 138 euró közelében húzódik, ezt a rövidebb távú emelkedő trendcsatorna is erősíti. 128 euró szintén masszív támasza lehet az árfolyamnak, melyet rövidesen a 200 napos mozgóátlag is megerősít.

PPR (Párizs)

Forrás: [origo]