Javuló hangulat az árupiacokon

Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány kereskedési napon a részvénypiacok szárnyalása ellenére visszafogottan teljesítettek a termékpiacok. Tegnap az európai és a tengeren túli részvényeknél inkább a megtorpanás jelei mutatkoztak, míg az árupiacokon most jött meg a befektetők vételi kedve. A 19 legfontosabb árupiaci termék árát követő Jefferies Thomson/Reuters CRB index 0,66 százalékot erősödött hétfőn.  
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termékek vezették az emelkedést, csupán a rizs és a kakaó csúszott a negatív tartományba. Az ipari fémek álltak az ellenkező oldalon, az alumínium kivételével - ha nem is jelentős mértékben -, de veszítettek értékükből.

Az ezüst közel 2 százalékos emelkedésével vezette nemesfémek emelkedését, a platina sem sokkal maradt le 1,4 százalékot erősödött. Az arany kissé lemaradó volt, de ma délelőtt behozta a lemaradást és ismét a közel egy hónapja épülő kereskedési sáv felső széléhez közelít. Az ezüst és az arany kéthetes csúcsát Ben Bernanke Fed elnök beszéde is támogatta, aki a kvantitatív lazítás folytatására utalt tegnapi beszédében. A következő ellenállás az arany útjában a január 4-ei 1690,45-ös csúcs, az ezüst esetében pedig az idei kereskedés első napján elért 31,525-öt érdemes figyelni.

Visszatesztelte a 94 dollár alatti szintet a WTI crude árfolyama a ma délelőtti kereskedésben, de hamar újra a 94,5-ös tegnapi amerikai zárószinten találta magát ismét. A tegnapi csúcs 94,67 volt, ami tavaly szeptember óta a legmagasabb árfolyam, de már negyedszer kúszik fel ebbe a magasságba a kurzus az elmúlt napokban, így egyre nagyobb a valószínűsége egy kitörésnek. A brent és a crude közötti árkülönbözet továbbra is 18 dollár alatt maradt, az elmúlt időszak szűkülése tovább folytatódhat.

WTI olaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Nyomás alá került a cukor árfolyama miután a Goldman Sachs csökkentette a 2013-as évre vonatkozó árfolyam-előrejelzését. A bankház 18,5 centes átlagárat vár a következő 3-6 hónapban, ennek megfelelően 18,80-ig süllyedt az árfolyam, ami ismét vészjósló közelségbe hozta a sokéves mélypontot jelentő 18,31-et.

Szépen menetel viszont többéves mélypontja után az arabica kávé, a grafikon alapján túl vagyunk a mélyponton, szép aljat épített az árfolyam és megvan az esély az újabb pozitív mozgásokra. Az arabica 37 százalékot veszített értékéből 2012-ben, amivel az egyik legrosszabbul szereplő árupiaci termék volt tavaly. Van min javítani...

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]