Ismeretlen jelöltje van Orbánnak, cél a Fidesz győzelme

Vágólapra másolva!
Ismeretlen jelöltet fog megnevezni Orbán Viktor a jegybankelnöki pozícióba, vélik az Eurasia Group szakértői. Egy biztos, hogy az új vezető lojális lesz a miniszterelnökhöz, aki fokozatosan fogja befolyását kiterjeszteni a jegybankra.
Vágólapra másolva!

A jegybankelnök választása a monetáris tanács külső tagjainak 2011-es kinevezésével lesz hasonlatos - írja a Bloomberg a New York-i elemzőkre hivatkozva. Sokkal kisebb a valószínűsége, hogy a politikai frontról érkezzen az elnök, bár a monetáris politikai irányítás átvételével annak kétség kívül az lesz majd a feladata, hogy a további kamatcsökkentéseket végigvigye.

Egy ilyen szcenárióra a befektetők csak kisebb valószínűséggel számítanak, így a piaci várakozások alakítását is kihasználva Orbánnak lehetősége lesz könnyebben elérni célját: a jegybankot is a kormány irányítása alatt tudni, hogy a monetáris politika is hozzájárulhasson a Fidesz újraválasztásához.

Az új jegybankelnök egy új monetáris politikai mixszel fog előállni, melyek bevezetésére lépésről lépésre kerülhet majd sor. Ezek között lehetnek majd abizonyos eszközvásárlási lépések, vagy a devizatartalékok csökkentése, valamint az alapkamat csökkentése, ami a forint gyengüléséhez és magasabb inflációhoz vezet.